Částečně poškozené tvrziště v jihovýchodní části obce Sukorady je pozůstatkem gotické tvze, jejíž obývání se podle nalezené keramiky datuje do 14.–15. století.
Pozůstaky zřejmě starší ze dvou sukoradských tvrzí jsou na jihovýchodním okraji obce u soutoku Klenice s malým potokem. Proto se předpokládá, že tvrz byla chráněna vodním příkopem. Tvrziště je částečně poškozené, na východní a jižní straně je ještě znatelný příkop, val na východě je zarostlý křovím. Podle nalezené keramiky bylo trvání tvrze datováno do 14.–15. století. Mladší tvrz bývala v jihozápadní části vsi nedaleko rybníčku a vodoteče. Na místě dnešních stavení čp. 4 a čp. 63 stával dvůr a v jeho jižní části dřevěná tvrz.
historie

První zmínky o vsi Sukorady, která leží cca 10 km východně od Mladé Boleslavi, je až z roku 1425. Tehdy se s predikátem ze Sukorad psal Václav (též z Charvátců), který je jinak zmiňován v souvislosti s Bezdězem (snad jako purkrabí). Jeho potomky byli zřejmě Lapačkové ze Sukorad, kteří drželi obě místní tvrze v průběhu 15. století. Vlastníkem jedné tvrze je v roce 1468 Jindřich, druhou tvrz (patrně mladší) koupil v roce 1457 Jan. V roce 1543 jsou obě tvrze už pusté.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB),