Zřícenina hradu z pol. 13. stol., založeného Řehořem z Litovic. Hrad goticky přestavěn v letech 1329–1343. V r. 1424 vypálen katolickými pány. R. 1448 dobyt a vypálen vojsky Jiřího z Poděbrad. Koncem 16. stol. opuštěn.
Noční palác od JV
Hrad Dražice je možné nalézt na okraji stejnojmenné vsi. Je dobře viditelný, pokud jedete po dálnici D10 na Mladou Boleslav v místech, kde je odbočka na Benátky nad Jizerou. Z hradu se dochovalo jen několik málo zdí a hradní sýpka, která je dodnes využívána. Ves Dražice na řece Jizeře vznikla jako hospodářské zázemí hradu, nyní je průmyslovou místní částí města Benátky nad Jizerou. Leží na silnici III. třídy, která je spojkou mezi silnicí II/610 na levém břehu Jizery a Zdětínem na silnici II/272. Nejbližší nádraží Zdětín na trati 070 je vzdáleno přes 4 km. Dražicemi prochází dálková, červeně značená turistická stezka, která sleduje Jizeru proti jejímu toku od Sojovic k Mladé Boleslavi.
28.5. 2002
historie

Zřícenina hradu Dražice se tyčí na skalnatém ostrohu nad pravým břehem Jizery. Jeho zakladatelem byl nejspíše jeden z purkrabích Pražského hradu, Řehoř (Řehník) z Litovic (zemřel 1279). První zpráva o hradu pochází z r. 1264 a je pravděpodobné, že k jeho založení došlo nedlouho předtím, kolem poloviny 13. století. Jak zjistil v r. 1940 podrobný archeologický průzkum, prošel hrad dvěma stavebními obdobími. Se stavbou začal patrně Řehoř z Litovic a nejprve byly postaveny pouze opěrné zdi bez střech a podsebití. Z té doby byly zjištěny v přízemí původního hradního paláce dvě místnosti sklenuté na střední sloupy bez žeber, jak bylo obvyklé u románských staveb. Hradní areál měl půdorys lichoběžníku, obehnaného ze všech stran hlubokým příkopem s hliněnými valy, vysokými na severní a západní straně až 2 m. Na západní straně dominovala samostatně stojící okrouhlá věž, hláska. Druhé stavební období spadá do doby…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 15.1. 2005

pověsti

Za dávných časů řádili na zemské stezce, vedoucí podél Jizery mezi hradem Dražicemi a lesem Trnávkou, loupežníci. Přepadávali kupce i pocestné a obírali je o všechno, co u nich našli. Večer se scházeli ve svém loupežnickém doupěti, kde se o kořist dělili. Jednou oloupili bohatého kupce o velký měšec zlaťáků. Když se vraceli s lupem domů, zčista jasna potkali na cestě čerta. Jak čert zjistil, co nesou, hned se s nimi pustil do křížku a chtěl je o uloupené zlaťáky připravit. Lapkové se ale statečně bránili a čerta zahnali. Když došli domů, peníze si mezi sebou rovným dílem rozdělili. Ráno našli loupežníci před svým lotrovským pelechem železnou hůl s nápisem: „Kdo tuto hůl zdvihne, bude šťasten.“ Nejprve se tomu smáli a mysleli si, že ji tam nastrčil čert, aby se jim pomstil. Potom ale zjistili, že hůl sama od sebe třikrát tluče o zem v místě, kde je zakopán nějaký poklad. Hned se chtěl každý…  číst dále

Tajemný hlas minulosti Jiří F. Musil, 2002, 24.1. 2003

FotoRepro