Zaniklý hrad. Město zal. Přemysl Otakar II. v 70 letech 13. stol. Hrad pravd. součástí města od počátku. Přestavby v 1. pol. 16. stol. a po požáru r. 1686. Koncem 18. stol. přestavěn na pivovar. R. 1915 musel ustoupit dnešní budově soudu.
Fortna u Kamenného domu
stav před rokem 1917. Dobře patrný relikt točitého schodiště brány v nároží Kamenného domu. V pozadí věž kostela sv. Jiljí
Při prohlídce Nymburku si určitě nezapomenete prohlédnout opravený hradební pás táhnoucí se na východní straně města od severu k jihu. Zde, kde se hradby přiblíží řečišti Labe, ústí krátká ulice Fortna. Tak se jmenuje podle malé branky, která zde stávala při tzv. Kamenném domu. Ten vyrostl z bývalého královského hradu. Některé prameny o něm však mlčí, jiné pochybují. Rozhodně však o něm nepochybuje malá cedulka v podloubí současné budovy soudu, která jej připomíná.

Nymburk
    Nevíme, jestli byl nymburský hrad součástí města již ve 13.století, kdy bylo v 70.letech Přemyslem Otakarem II. založeno. Vědomosti o jeho podobě a existenci jsou ostatně značně fragmentární. Víme, že měl pravidelný obrys, vymezený na jihu městskou hradbou, na východě a severu ulicemi a na západě parcelní hranicí. Měl minimálně jeden palác a malý rozsah. V pozdější době sloužil jako rychta, byl nazýván

Michal Merkl (2004),literatura např.T.Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (1999), Hrady kastelového typu 13.století ve střední Evropě (1998), 19.11. 2004
    Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Nymburk