Zřícenina gotického hradu založeného Markvartici ve 13. století, majitelem byl též Jan z Michalovic. Jeho rod drží hrad až do r. 1468, kdy je připojen k Mladé Boleslavi. Opuštěn v 16. stol. Hrad má charakteristicky nakloněnou věž zvanou Putna, která byla v 19. stol. podkopaná hledači pokladů.
Někdy v polovině XII. století přijal český král Vladislav do svých služeb lužického válečníka Markvarta. Jemu a jeho dědicům postoupil veškerou, svobodnými českými národy dosud neobsazenou půdu a Markvartici se tak stali držiteli rozsáhlého území tehdejšího severního Boleslavska. Zde pak budují nová hradní sídla, zakládají vsi a dvory Jednou z nových staveb byl i hrad na skále nad tokem řeky Jizery, nazvaný podle starobylého kostelíka zasvěceného sv. Michalovi MICHALOVICE - Michelsperk. Stavba provedená z tesaného pískovce měla základnu trojhranu s horní a dolní hradební zdí. Dominantou byla masivní věž, vynikající jak výškou, tak silou stěn, která měla být záštitou vstupnní bráně, paláci i hospodářským místnostem. Stála daleko za hradbou, jejíž hluboký příkop odděloval hrad od předhradí. Nejen podle zachovalých pozůstatků, ale i rekonstrukce objektu, stejně jako skromných rozměrů obytných místností lze potvrdit raně gotický sloh stavby a tím i stanovit přibližnou dobu vzniku – před r. 1281. Stavitelem hradu byl buď Beneš zvaný Pyšný (Putna – nejstarší část hradu) nebo jeho syn Jan, který se roku 1281 poprvé píše z Michalovic. Zakladatelem rodu byl pravděpodobně někdejší budyšínský kastelán Beneš Markvartic. Z jeho potomků známe Beneše, zvaného pro svůj účes Okrouhlý, jeho syna Beneše Pyšného a vnuka Jana. Jan, jinak Ješek z Michalovic, byl jednou z nejslavnějších postav rodu. Při dvoře krále Václava II. zastával úřad nejvyššího číšníka, byl pověřován i diplomatickým jednáním. Stejně jako jeho král i on sám si velmi oblíbil tehdejší mravy a zvyky, vynikal zejména v rytířských hrách – turnajích a klání.
28.5. 2002
historie

Hrad byl založen Markvartici patrně na počátku poslední čtvrti 13. století. Prvním známým majitelem byl Jan z Michalovic. Jeho rod držel hrad až do roku 1468, kdy byl objekt připojen k Mladé Boleslavi, přestal být udržován a v průběhu 16. století byl již pustý. V 19. století byla podkopána jeho věž, v důsledku toho se šikmo roztrhla a její horní části se vcelku sesula o patro níž. V této šikmé poloze zůstala dochována.

Marie Šustrová, 23.12. 2006

Další texty historie