Pozdně gotický městský palác, postavený 1488–93 správcem boleslavského panství Janem Císařem/Císařovským z Hliníku na hraně srázu nad údolím Jizery, severozápadně od hradu. Po roce 1920 modlitebna CČSH, od konce 80. let výstavní síň.
© Milan Caha 07/2020
Pozdně gotický městský palác zvaný Templ byl postaven kolem roku 1490 jako sídlo hejtmana boleslavského panství Jana Císařovského z Hliníka. Třípodlažní budova je skvostem pozdní gotiky. Palác byl stavěn v době, kdy již byla dokončena parcelace Staroměstského náměstí. Jediné volné místo pro tuto reprezentativní budovu tedy bylo v místě stávajících hradeb. Budova tak kromě obytné funkce plnila i funkci obrannou. Název Templ se odvozuje od ničím nepodložené pověsti, podle které byl postaven pro templářský řád, jehož členy měl do Mladé Boleslavi přivést ze svých cest po Evropě Jan z Michalovic, přední český velmož v době vlády Václava II. Do Bílé hory byli majitelé Templu význační šlechtici. Roku 1628 byl palác prodán jako konfiskát a stal se majetkem předních měšťanů Mladé Boleslavi. Po požáru během třicetileté války proběhly rozsáhlé barokní úpravy ...

Historie Templu
    Dům zvaný Templ patří k nejstarším zachovalým stavbám v Mladé Boleslavi, o to cennějším, že se přes mnohé přestavby zachoval prakticky v podobě velice blízké původnímu stavu a reprezentuje zde vzácnou ukázku pozdně gotického městského šlechtického sídla. Byl vystavěn ve svahu nad Jizerou až za linií průběhu městských hradeb. Jeho umístění tak naznačuje, že stavba byla založena až v době, kdy už

půdorys přízemí
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek