Moje místa 0
Barokní pískovcová boží muka z r. 1651 stojí v Rooseveltově ulici při domu čp. 69. Na nízkém kvádrovém podstavci je datace a německý nápis, lucerna je opatřena mělkými nikami, zdobenými obrázky světců. Boží muka jsou zakončena kamennou koulí a kovaným dvouramenným křížem. Jsou opravená a udržovaná.
Boží muka při č.p. 69
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Barokní pískovcová boží muka z roku 1651 stojí v Rooseveltově ulici při domu čp. 69. Boží muka představují sloup, u kterého byl před ukřižováním bičován Ježíš Kristus. Na nízkém kvádrovém podstavci je datace a německý nápis, lucerna je opatřena mělkými nikami, zdobenými obrázky světců. Boží muka jsou zakončena kamennou koulí a umělecky kovaným dvouramenným křížem. Jsou opravená a dobře udržovaná. Dvojitý (patriarchální) kříž se dvěma příčnými břevny má naznačovat druhým kratším příčným břevnem tabulku, na kterou dal Pilát Pontský napsat jméno a vinu Ježíše Krista.
M.C., E. Horáková, 31.5. 2012