2. přepřažní stanice koněspřežky se nachází v jižní části areálu současného nádraží. Jednopatrová budova obdélného půdorysu, postavená na místě starší dřevěné v r. 1837. Svému účelu sloužila až do r. 1870. Od r. 1890, kdy ji odkoupila obec, slouží jako školní budova až dodnes. Památkově chráněna.
Obec Bujanov (německy Angern) se nachází v okrese Český Krumlov. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1347 jako o Angreren. Z pamětihodností kromě přepřažní stanice a vedle stojícího muzea v bývalém strážním domku zde najdeme ještě násep koněspřežky se zbytkem pilíře propustku. Dále ještě v katastru obce u bývalé vsi Svinihlavy boží muka, u Nažidel brzdový kámen a na ostrohu u řeky Malše zříceninu gotického hradu Louzek z přelomu 13. a 14. století. Osada Nažidla je známa tragickou nehodou autobusu dne 8. března 2003.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 19.2. 2022
popis

Přepřažní budova se nachází v jižní části areálu současného vlakového nádraží. Je to obdélná patrová budova na odsazeném soklu s mělkým rizalitem v ose západní stěny s předsazeným portálkem s trojúhelníkovým štítem. Východní průčelí, obrácené k železniční trati má sedm okenních os jak v přízemí, tak i v patře; horizontálně je členěné kordonovou a korunní profilovanou římsou. Kordonová římsa je ve středu budovy podepřena dvěma vysokými odstupněnými konzolkami, jež původně zvýrazňovaly původní vstup (nyní je částečně zazděný a změněný v okno). Krytá je sedlovou taškovou střechou. Západní průčelí má šest okenních os v patře a čtyři v přízemí. Horizontálně je členěno kordonovou a korunní římsou, v rizalitu obě římsy chybějí. Členěna je středovým rizalitem, v němž je umístěn předsazený vstup, vrcholící římsou a nízkým trojúhelným štítem, krytým dvojitě taškami bobrovkami a uzavřený dvoukřídlými…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 21.2. 2022

historie

Přepřažní stanice byla postavena v roce 1837. Měla hostinec se dvěma jídelnami, kuchyní, dvěma byty pro drážní strážníky, v patře byl umístěn byt cestmistra o třech místnostech, příležitostný pokoj pro drážního komisaře a dvě malé světnice pro hostinského. Zahrnovala kovárnu a místnost pro tovaryše; stály zde dva objekty stájí pro koně, které se nedochovaly. Svému účelu sloužila až do roku 1870. Budova pak nějaký čas sloužila jako sídlo staničního úřadu. V roce 1890 odkoupila objekt obec a zřídila zde školu. Od té doby je jako škola využívána dodnes.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 19.2. 2022

Další texty historie