Přestavěná budova renesančního panského sídla postaveného po r. 1593 Arnoštem Vitanovským z Vlčkovic, r. 1685 přikoupena i se vsí Ditrichštejny k panství ve Vlachově Březí. Zachovány tři různé druhy zajímavé sgrafitové výzdoby fasád.
Západní fasáda tvrze s dvěma typy sgrafit
Částečně přestavěná budova renesanční tvrze (č.p. 59) stojí ve středu obce naproti prodejně potravin, v zatáčce hlavní silnice č. 142 spojující Bavorov a Volyni, asi 12 km jihovýchodně od Strakonic. Návštěvu lze spojit s procházkou na blízký hrad Helfenburk, kam vás dovede modrá značka.
Filip Matoušek, 12.1. 2006

Historie

Ves Čepřovice se v písemných historických pramenech objevuje poprvé roku 1315, kdy byla v majetku královny Elišky Přemyslovny a jako součást Volyňského újezdu držela výjimečná práva a výsady. Zdejší panské sídlo vzniklo však mnohem později, neboť statek byl po dlouhou dobu součástí větších zboží a samostatnosti nabyl teprve roku 1593, kdy Čepřovice zakoupil od Petra Voka z Rožmberka Arnošt Vitanovský z Vlčkovic. Právě on byl pravděpodobně zakladatelem renesanční tvrze. Již roku 1685 koupil ves Čepřovice s tvrzí majitel nedalekého Vlachova Březí Gundakar z Ditrichštejna a připojil ji ke svému majetku, takže tvrz přestala sloužit jako sídlo vrchnosti. Roku 1723 navíc podlehla požáru a byla nejprve provizorně a na konci 18. století již celkově opravena a částečně přestavěna. V současné době je dvojdům rozdělen mezi dva soukromé majitele a jeho jižní, lépe dochovaná část, byla v nedávné době opravena.

Další texty historie
Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Čepřovice