Kopec nad Česticemi byl osazen dřevěnými kříži a kaplemi snad roku 1626. Zděné objekty vznikaly v 18. století, současnou podobu získalo poutní místo roku 1820. Hraběnka Dorotea Reyová ji financovala z vděčnosti za své uzdravení.
Hlavní kaple od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2010
Kalvarie je přístupná z Čestic buď od náměstí (z východu) kolem kaple Panny Marie Bolestné, nebo ze sedla mezi ní a návrším s rozhlednou (viz heslo) kolem poustevny.

Kalvarie nad Česticemi

Kopec nad Česticemi byl využit ke zřízení poutního místa zřejmě roku 1626. Tehdy zde byly vztyčeny dřevěné kříže a kaple Křížové cesty. Roku 1728 byly postaveny čtyři zděné kaple, které se zachovaly dodnes. Současná podoba místa vznikla roku 1820. Jako poděkování za své uzdravení přestavbu financovala hraběnka Dorotea Reyová. Mezi barokní výklenkové kaple byla vestavěna ústřední kaple Povýšení sv. Kříže, výjimečná svým dórským peristylem. Pro dotvoření místa vznikla i zřejmě nikdy skutečně nevyužívaná dřevěná poustevna na západním úbočí kopce. Komplex dotváří na východním úbočí kaple Bolestné Panny Marie a malá výklenková kaple u cesty pod poustevnou.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a informační tabule na poustevně, 15.7. 2010

Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Čestice