Moje místa 0
Rokokový kostel byl postaven r. 1764 na objednávku barona Karla Františka Skrbenského z Hříště na místě starého dřevěného kostela. Architektem byl patrně Jakub Pánek. Většina mobiliáře je rokoková. Autorem výzdoby oltáře a plastik je Jan Schubert. Vzácností jsou varhany s dvěma tisíci píšťal.
hlavní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Stranou současného rušného centra města Šenov, na západním okraji bývalého zámeckého parku v mírně svažitém terénu se nachází farní kostel Boží Prozřetelnosti. Honosná a okázalá rokoková stavba, je ojedinělá svým pojetím v někdejším prostředí vesnice jakou Šenov býval. Rokokový chrám na půdorysu oválu, nazývaný často Perlou Slezska, byl vystavěn z podnětu Karla Františka barona Skrbenského z Hříště a dokončen v roce 1764. Autorem projektu bývá označován málo známý architekt Jakub Pánek. Kostel tvořil kdysi spolu se zámkem a zámeckým dvorem centrum bývalého bohatého šenovského panství baronů Skrbenským. Zámek byl ve 20. letech 20. století zbořen, ...
Jan P. Štěpánek, info před kostelem, 22.9. 2005

Popis chrámu
    Šenovský kostel je situován na západním okraji bývalého zámeckého parku, v mírně svažitém terénu k jihu. Hlavní trojosé průčelí je situováno k jihu a obracelo se přímým směrem k západnímu průčelí zabořeného zámku. Půdorysná koncepce chrámu je založena na průniku hloubkově položeného oválu a kvadratických věží, ukončených cibulovými báněmi s lucernami. Na západě se nachází podélný přístavek boční kaple na epištolní straně a sakristie na

Jan P. Štěpánek, článek Mgr. Jaromíra Poláška, 27.9. 2005
    Nejstarší kostel měl vzniknout v Šenově dle J. Bakaly již ve 14. století. První písemná zpráva o farním kostele v Šenově se datuje do roku 1447, kdy je zmiňována obec (nepřesně tehdy nazvaná Schönwald) v placení tzv. „svatopetrského halíře“. Dle nejstarších zápisů se založení farnosti připomíná v až roce 1675. Naproti tomu L. Hosák ve svém Historickém místopisu Moravy a Slezska uvádí vznik farnosti až k roku 1680. Za Skrbenských z Hříště, jež