Moje místa 0
Gotická věž, postavena v 2 pol. 14 stol., bývala součástí městských hradeb Českých Budějovic. R. 1612 byla věž poničena bleskem a opravena do dnešní podoby (zejm. střecha). Přístup do věže byl dlouho jen z 1. patra, až v 19. stol. byl probourán vchod z přízemí.
© Luděk Pitter 03/2004
Graficke pismenko Jednou ze zajímavých památek v Českých Budějovicích je věž Železná panna, ke které dojdeme z nám. Přemysla Otakara II. Biskupskou ulicí. Věž se nachází v těsném sousedství Biskupské zahrady na Zátkovo nábřeží při soutoku Malše a Vltavy. Tato hradební věž ze 14. století byla součástí opevnění města. Jméno Železná panna získala podle mučidla, jež bylo podle pověstí ve věži používáno.
Věž je čtyřpatrová, čtvrté patro je odsazené s valbovou střechou. V roce 1612 do věže uhodil blesk a byla přestavěna. Původně byl přístup do věže v úrovni 1. patra, ale později byl probourán vchod z přízemí.
6.3. 2004

historie

Gotická čtyřpatrová věž, postavena v 2. pol. 14. stol., bývala součástí městských hradeb Českých Budějovic. Hradby byly postaveny již r. 1265 a zesíleny vysokými věžemi v 2 pol. 14. stol. Svůj název dostala věž údajně podle mučidla, které v ní bylo umístěno. R. 1612 byla věž zasažena bleskem a poničena. Opravou získala původně valbová střecha dnešní podobu. Přístup býval původně jen z ochozu v prvním patře, v 19. stol. byl probourán přímý