Bývalý svobodnický statek poprvé zmiňovaný roku 1490, v pol. 19. století přestavěn ve stylu selského baroka, poč. 20. století získal dnešní podobu. V současnosti je v soukromých rukou.
celkový pohled na bývalý komplex dvora
Malebná jihočeská vesnička Kloub se nachází asi 6km od města Protivín. Bývalý Kdanský dvůr (dnes č.p.4 a 20) se nachází přímo na návsi na jejím horním konci při cestě směrem do Dvorců a Radán. Na návsi se také nachází "ušatá" kaplička ( tyto "uši" jsou typickým architektonickým znakem místního selského baroka) z roku 1818, dále pak stojí za shlédnutí statky č.p. 3, 12 a 23. Před statkem č.p. 20 se natáčela scéna k filmu "Strakonický dudák". Nejstarší písemná zmínka o vsi je z 1.ledna 1336, kdy král Jan Lucemburský udělil Vodňanům privilegium s darem poloviny Kloubu (tehdy psáno Chlub) a několik dalších vesnic. Tento dar nejspíše zůstal nerealizován, neboť se Kloub později uvádí jako součást rozsáhlého hlubockého panství. Dříve však patřil Kloub s rychtou ve Chvaleticích k "zámku píseckému". Zajímavá je zpráva z počátku husitského hnutí, kdy v roce 1416 byla přepadena a vypálena písecká fara. V seznamu útočníků najdeme také obyvatele Kloubu. Z roku 1490 pochází nejstarší urbář hlubockého panství. Kloub je zde zapsán pod správou rychty v nedalekých Chvaleticích. Z hlubockého urbáře pro r. 1490 se dovíme, že zde žili tito osedlí: Jan, Daněk (držel dvě usedlosti), Mácha, Vít, Ouhleda, Heryně, Kohút, Janek, Hustý, Kropáč, Dubec, Vácha a Velek. Majitelem hlubockého panství se po králi stal podnikavý šlechtic Vilém z Pernštejna a na Helfštýně, který celé hlubocké panství koupil za 24.000 zl.uh. Poté byl Kloub značnou část 16. století v majetku nižší šlechty ( Vamberští z Rohatec, Čejkovští z Čejkova). R. 1562 koupil panství hlubocké velmož Jáchym z Hradce.Roku 1590 se na krátkou dobu dostal Kloub opět k Písku, ale roku 1640 byl prodán Mikuláši Radkovci z Mirovic, který jej roku 1700 prodal k protivínskému panství schwarzenberskému, ke kterému přináležel až do první pozemkové reformy r. 1921.
Ondřej Štěpánek, 28.5. 2006

Historie Kdanského dvora (č.p.4 a 20)

Kdanský dvůr byl od pradávna svobodný (tzn. jeho majitel byl tzv.svobodník, který byl poddaný přímo králi, svůj majetek zapisovali nejdříve v Zemských deskách stejně jako šlechta, ale později byly pro tyto zápisy příslušné nové knihy tzv. "Knihy svobodnické" neboli "Libri libertinorum"). Prvním známým svobodníkem byl Václav Daněk, který v roce 1534 svědčil na jedné listině v královském městě Vodňanech. V roce 1603 zde hospodařil svobodník Matěj Daněk, jehož potomci zde hospodařili až do roku 1713 ( r. 1654 je uváděn v berni rulle svobodník Jakub Daněk, který vlastnil 45 strychů polí a větší počet dobytka, r. 1667 Šimon Kdaněk). Po roce 1713 došlo na nějakou dobu k zániku svobodství. Dne 26. 9. 1764 koupila protivínská vrchnost (knížata Schwarzenberkové) od vídeňského měšťana Antonína Malého svobodnický dvůr v hodnotě 6.000 zl. V roce 1774 zakoupil dvůr „Kdaňský“ František Spazier, vrchní ředitel buqoiského panství. Roku 1778 se uvádí…  číst dále

Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Pohorovice