Zchátralý objekt na místě staršího vodního mýna a pily. První zmínka z r. 1763, kdy se jeho nájemcem stal Jan Tichavský. Fungoval do r. 1915, poté přestavěn na obytné a hospodářské účely. Dnes nic na mlýnský provoz neupomíná a objekt rychle chátrá.
celkový pohled na okapové průčelí bývalého mlýnu
© Jan P. Štěpánek 10/2015
Graficke pismenko Zchátralý objekt původního vodního mlýna a pily se nachází při silnici z Vlčovic do Frenštátu pod Radhoštěm. Mlýn byl dle pověsti vystavěn na místě, kde v dávných dobých stávala strážnice, která kontrolovala důležitou cestu z Hukvald do Uher - podle toho se lokalita nazývá Strážka. Vodní mlýn fungoval pouze do roku 1915, poté byl radikálně přestavěn.
Dnes je objekt zcela zchátralý a takřka nebezpečný pro prohlídky, nehledě na zákaz vstupu, jelikož jde o soukromý objekt.

historie

Mlýn byl založen v místě, kterému se dle lidového vyprávění říkalo odedávna "Strážka". To podle strážnice, která zde snad měla stávat a kontrolovat starou cestu z Hukvald do Uher. Přesné datum založení mlýna není známo. První zmínka pochází z roku 1763, kdy se jeho nájemcem stal Jan Tichavský. V roce 1792 mlýn do svého vlastnictví zakoupil Augustin Tichavský. Mlýn a současně i pila sloužily svému účelu až do roku 1915, kdy byl provoz ukončen a

Jan P. Štěpánek dle J. Tichánek: Vodní mlýny na Novojičnsku, 2012, 9.8. 2016

mlýn