Severovýchodně od postoloprtského zámku stával pivovar snad od roku 1562. O 130 let později zde Schwarzenbergové postavili nový, výrazně přestavěný po 1860. Výroba zastavena 1946, od té doby chátral. Dnes částečně obnoven s novým využitím.
Pivovar ze silničního mostu

Pivovar v Postoloprtech

Tradice vaření piva v Postoloprtech snad sahá až do dob existence benediktinského kláštera. Severovýchodně od dnešního zámku vznikl vrchnostenský pivovar roku 1562. Po příchodu Schwarzenbergů začala hned roku 1692 stavba nového barokního závodu, vedená Giacomem Antoniem de Maggim a ukončená o tři roky později. Přechodem na průmyslovou výrobu piva bylo nutno pivovar zásadně přestavět. K tomu došlo v letech 1860–74. V rámci racionalisace schwarzenberského pivovarnictví byla výroba zpětinásobena a nahradila několik menších závodů. Nové a upravené budovy, soustředěné převážně kolem dvora, nesou dodnes střídmou novogotickou podobu, danou knížecí stavební kanceláří pod vedením dr. J. Hanamanna. Výroba piva byla v Postoloprtech zastavena roku 1946. Pivovar pak sloužil jako skladiště a celkově zchátral. Po roce 1999 se postupně opravuje a přestavuje pro nové využití.
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, III. díl, Libri 2003, 3.1. 2010

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Ústecký kraj,  Louny  (LN), Postoloprty