Dvě vápenky v sousedství opuštěného lomu na mramor. Jedna vápenka je šestiboká s vnitřní okrouhlou šachtou, druhá čtyřboká s okrouhlou šachtou, kolem které probíhá obslužná chodba.
celkový pohled na areál vápenných pecí
Pro pěší: vápenky leží přímo na trase zelené turistické značky
Autem: při průjezdu obcí Velké Kunětice nelze přehlédnout zámeček a vedle ležící vápenky, parkovat lze na parkovišti vedle vápenek
Autobusem: vystoupit na zastávce Velké Kunětice, rest.
Martin Smital, 9.11. 2008

popis

Dvojice vápenek ve Velkých Kuněticích je umístěna v blízkosti tzv. zámečku jen pár metrů od hlavní silnice vedoucí celou obcí. Objekty jsou tvaru jehlanu s obdélníkovým půdorysem (větší objekt) a šestihranu (menší objekt), vystavěný z lomového kamene s vnitřní cihelnou vyzdívkou šachty. Větší vápenka je tzv. dvoukomorová (dvě vápenky spojené v jednu). Mezi vápenkami se prochází dále do vápencového

V těsném sousedství malého opuštěného lomu na mramor stojí dvě zachovalé vápenky. První má šestiboký půdorys, vnitřní okrouhlá postupně se zužující šachta je asi 10 m vysoká. Do šachty vedou tři otvory, kterými bylo sypáno palivo. Druhá vápenka má půdorys čtvercový, vnitřní šachta je také kruhová. Ojedinělým prvkem konstrukce je cca 2 m vysoká chodba, která obíhá šachtu ze všech stran a

Olomoucký kraj,  Jeseník  (JE),