Dřevěný toleranční kostel z r. 1783 sloužící dodnes svému účelu v původní podobě jakou protestantským kostelům určil patent císaře Josefa II. z r. 1781. V l. 1875–95 zde jako farář působil Jan Karafiát, autor Broučků.
celkový pohled na dřevěný Toleranční kostel ve Velké Lhotě
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Toleranční dřevěný kostel – nejvýznamnější a nejnavštěvovanější památka Velké Lhoty, malebné valašské obce rozložené na pahorcích mezi přehradou Bystřička a městem Valašské Meziříčí. Kostel je vzácný svou ryzí jednoduchostí, kterou musely splňovat první toleranční kostely, a jež si dodnes uchoval bez pozdějších stavebních zásahů. V letech 1875 až 1895 je farářem zdejšího tolerančního kostela Jan Karafiát – autor populárních Broučků, s jehož osobou je kostel i Velká Lhota neoddělitelně spjata. Kostel dodnes slouží svému původnímu účelu a je živou součástí obce.

Popis a historie kostela

Vznik známého Tolerančního kostela ve Velké Lhotě souvisí s osobou císaře Josefa II., který vydal roku 1781 tzv. Toleranční patent, jež povoluje a zrovnoprávňuje protestantská (evangelická) vyznání s vyznáním katolickým. Již následující rok 1782 byl na Velké (tehdy Hrubé) Lhotě ustanoven evangelický sbor, jehož první mše se konaly ve stodole Jiřího Fabiána. I přes tíživou situaci si zdejší evangelíci vystavěli dřevěný kostel. První bohoslužba se v novostavbě kostela konala roku 1783. Ten měl podobu větší dřevěné obdélné patrové stavby ze smrkových trámů s mansardovou střechou pokrytou šindelem. Ze dvou stran lemuje kostel tzv. sobota – krytá podsíň. Tak jako všechny toleranční kostely dané doby byl interiér i toho velkolhoteckého velmi skromný, bez soch, obrazů. Lavice byly soustředěny kolem oválného stolu a jediným výraznějším zdobením jsou švabachem psané citáty z Bible na černých tabulích a citát z Matoušova evangelia na stropě…  číst dále

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS), Velká Lhota