Původní dřevěný kostel postaven r. 1732. R. 1748 vyhořel, na jeho místě vystavěn zděný kostel. R. 1840 vystavěna zděná věž, která nahradila dřevěnou zachovanou z prvního kostela. Mozaiky na průčelí pocházejí z r. 1977, od akad. malíře L. Majera.
kostel sv. Josefa v Hutisku - Solanci
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 08/2008
Hutisko - Solanec leží 7 km jihovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm. Obec vznikla sloučením obcí Hutisko a Solance roku 1960. Místní zajímavostí je jediný pomník Charlotty Garrigue-Masarykové, manželky prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, v České Republice. Pomník pochází z roku 1926 a najdeme ho v místní části Za Kopcem, 2,5 km jihozápadně od středu obce, směrem na místní část Zákopčí.
popis

Kostel sv. Josefa představuje pozdní venkovské baroko. Jednolodní stavba má délku 30 m, široký je 13 m a kostelní loď dosahuje výšky 9 m. Kostelní věž je vysoká 30 m. Hlavní oltář pochází z roku 1780. Na něm umístěné sochy sv. Josefa a sv. Cyrila a Metoděje, které ale pocházejí až z roku 1880. Mozaiky na průčelí kostela představují sv. Josefa a P. Ježíše Dobrého pastýře. Pocházejí z roku 1977 a jejich autor je akademický malíř Luděk Majer, místní rodák ze Solance. Kostelní zvony pocházející z 18. století byly zkonfiskovány za druhé svět. války. Zachráněn byl jen umíráček. Nové zvony byly na věž osazeny v roce1966.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 4.8. 2008

historie

Původní, ještě dřevěný kostel sv. Josefa byl v obci Hutisko postaven r. 1732. Ten však roku 1748 vyhořel a zachovala se z něj jenom dřevěná věž. Na místě původního kostela byl vystavěn nový, zděný kostel. Stará dřevěná věž byla začleněna do nového kostela. Až roku 1840 byla nahrazena zděnou věží. První velkou opravou prošel kostel r. 1975. V roce 1990 byl vystavěn nový kůr a instalovány nové varhany z Krnova. Generální oprava kostela proběhla roku 1993. Poslední opravy zdiva kostela proběhla v roce 2007.

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS),