Tvrz je v Mladějově prvně připomínána r. 1358. V r. 1623 prodána Albrechtovi z Valdštejna a po jeho smrti se majitelé tvrze střídali. Po r. 1738 postupně přestavěna na zámek. Na začátku 20. stol. přestavěn pseudobarokně. Po požáru v r. 2002 zámek opraven.
Zámek v Mladějově
© Pavel Vítek 05/2007
Obec Mladějov se nachází 5 km severovýchodně od Sobotky. Leží na silnici II/281 Sobotka – Újezd pod Troskami. Mladějov leží v Chráněné krajinné oblasti Český ráj, 6 km severně se vypínají Trosky, 5 km východně se rozprostírá skalní město Prachovské skály. Obec je dostupná buď autobusy z Jičína nebo železnicí, obec leží na železniční trati 064 Mladá Boleslav – Libuň. Zámek se vypíná na severním návrší obce a je po požáru, který zámek postihl v roce 2002, krásně opraven. Je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.
popis

Středověká tvrz měla zřejmě půdorys 20 x 10 metrů se zdivem 95 cm silným. Základy původní tvrze jsou dnes patrné v severozápadní části současného zámečku. Dochoval se z ní valený strop se vstupním půlkruhovým portálem a část zdiva v přízemí. Ještě počátkem 18. století byla v podobě původní středověké tvrze. Až v první polovině 18. stol. začala její přestavba. Nejprve byly po roce 1738 přistavěny východní a jižní trakt a zaklenuto přízemí. Před rokem 1787 bylo přistavěno patro. Roku 1913 byl zámek přestavěn v pseudobarokním stylu. V této podobě pak byl po celé 20. století. Zámek je obdélná, patrová budova s malou vížkou na střeše. Hlavní průčelí se honosí bohatým plošným členěním, půlkruhovým balkónem na toskánských sloupech a štítem.

historie

Původní tvrz je v Mladějově připomínána roku 1358, v tomto roce jsou doloženi místní vladykové, první z nich jménem Kundrát z Mladějova. Před rokem 1533 byla tvrz součástí velišského panství Trčků. R. 1603 koupil mladějovský statek Trčkův úředník Hynek Kozlovský z Kozlova. R. 1623 byla tvrz prodána Albrechtovi z Valdštejna a vedena jako součást panství Kost. Po zavraždění Albrechta z Valdštejna se majitelé tvrze střídali. Až r. 1738 obnovila zdejší sídlo svobodná paní Anna Terezie Unwertová. V té době ještě stále původní středověké sídlo bylo postupně přestavěno na zámek. Během války prusko-rakouské sídlil v roce 1778 na zámku velitel rakouského vojska, pozdější císař Josef II. a měl zde i svůj hlavní štáb. Roku 1792 byl zámek prodán rodině Pabstmannů a na začátku 20. stol.jej získala Anna Bláhová, roz. Haklová. Majetek jí však byl počátkem roku 1949 znárodněn. Byl využíván jako zemědělské učiliště, později internát.…  číst dále

13.4.2011 18:10 Harald Skala
Pro upřesnění:
Po tom, co bylo panství po smrti Albrechta z Valdštejna zabaveno císařem,
měnilo několikrát své majitele. Roku 1718 jej koupil za 56.000 fl. Albrecht Maximilián (II) Anton hrabě Des Fours, který vlastnil již Hrubý Rohozec. Hrabě zde nechal postavit kostel, kterému věnoval tři zvony opatřené nápisy a erbem rodu Des Fours. Po smrti hraběte v r. 1732 zdědil panství jeho syn Albrecht Maximilián (III.) Václav hrabě Des Fours. Ten směnil panství Mladějov a Rovno s hrabětem Janem Ignácem Caretto-Millesimo za Čáslavku a Pravonín. Kupní smlouva byla podepsána 24. března 1733. Když však obě panství přišla pro dluhy do dražby, koupil Albrecht Maximiliána (III.) Václav smlouvou datovanou 25. ledna 1738 obě panství zpět za 48.500 fl.
Zakrátko - již 24. května téhož roku - však přenechal obě panství Terezii svobodné paní Malovcové z Malovic
20.2.2010 09:12 Schoffer
Zámek v Mledějove,je velice špatně a nepamátkově upraven,nevhodná věžička,střešní okna výkýř atd.Dále pak k zámku patří místní bývalá fara v ne příliš dobrém stavu.V kampanile věži samostatně od kostela samostatně stojící je umístěn původní zvon od panských majitelů zámku je na něm erb.Bohužel zámek nikdy nebyl přístupný.Celý areál zámek,hospodářský dvůr,přiléhající kostel a další stavby by potřebovaly památkovou obnovu.V této farnosti či obco nebylo nikdy moc věřících už za komunizmu kostel a zámek vypadaly špatně.Tento zámek je dobrým příkladem toho jak se dá ze zámku udělat komerční objekt bez ohledu na památkovou hodnotu.
Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Mladějov