Barokní zámek byl postaven za Václava Eusebia z Lobkowicz v l. 1652-1684 na místě hradu z 12. stol. V 18. stol. vyhořel, poté byl opraven. Za 2. sv. války zde byla německá kasárna. R. 1948 byl zestátněn a využíván armádou. V 90. l. 20. stol. byl vrácen Lobkowiczům. Veřejnosti zpřístupněn r. 2012.
Zámek se nachází na ostrohu nad řekou Labe. Toto místo mělo v minulosti strategický význam, pod zámkem byl brod přes Labe na cestě spojující Prahu a Horní Lužici. Již ve 12. století stával na tomto místě hrad, který byl koncem 17. stol. prakticky celý zbořen a na jeho místě byl za Lobkoviců postaven nový zámek. Vlastní zámek tvoří tři křídla okolo dvora o ploše 58,5 x 54 m. Na jižní straně je spojovací krček a v jeho ose je vstupní brána nad níž se zvedá dole čtyřboká a nahoře osmiboká mohutná věž ukončená lucernou.
8.2. 2004
turistické

turistické zajímavosti: Zajímavost č. 1: Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem byl jednu dobu centrem alchymie, ve které konkuroval i Pražskému hradu. Zajímavost č. 2: V zámku je přibližně 180 pokojů a dalších místností. Zajímavost č. 3: Do Roudnice nad Labem se můžete nechat odvést historickým Podřipským motoráčkem či Cyklobusem i pro pěší.

Středohoří Podřipsko, 26.7. 2012

historie

Stavbu hradu v této pro 12. stol. strategicky významné lokalitě zahájil Jindřich Břetislav, který byl synovcem krále Vladislava I, byl biskupem pražským a později byl císařem jmenován panovníkem českého knížectví. Tomu odpovídá i letopočet 1189/90 získaný dendrochronologicky ze zbytků výdřev křížových kleneb v přízemí románské části. Původní románsky hrad měl obdélníkový půdorys a sedm bašt. Hrad měl rozměry 39 x 15 m a síla zdí při základu dosahovala až 1,9 m. Hrad se postupně rozrůstal zejména za biskupa Jana IV. z Dražic o gotické přístavby. V rozšiřování hradu pokračoval i arcibiskup Arnošt z Pardubic, kdy byla zahájena stavba věže o průměru 15 m. Věž byla dobudována roku 1371 a byla v ní zřízena hradní kaple. V roce 1380 byla vlastní výstavba hradu ukončena. V roce 1421 byla Roudnice zastavena Janu Smiřickému a tím se natrvalo dostala do rukou světské šlechty a roku 1467 byl hrad dobyt…  číst dále

Volně podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 8.2. 2004

Půdorys místa

Půdorys zámku, V půdorysu zámku v Roudnici rozeznáme dobře rozdíl mezi jednotlivými křídly zámku. Průčelní trakt (dole) je značně snížen (jak naznačují také málo silné zdi) a především zúžen. Výraznou dominantou této partie byla střední věžice s průjezdem, z kterého se vcházelo i na velice široká schodiště do reprezentativního patra (piana nobile) zámku. Hlavní sál, zabírající celou hloubku levého křídla, byl tak přes předsálí přímo dosažitelný od hlavního vstupu. Boční křídla jsou moderně řešena v podobě dvou stejně širokých traktů, s průchody na způsob enfilady.
Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001, str. 437
Obrázek