Pozdně románský kostel byl postaven patrně r. 1226, kdy byl vysvěcen. Na poč. 17. stol. zpustlý, r. 1606 byl opraven. V průběhu dalších let zchátral - poč. 20. stol. byl určen k demolici. R. 1912 byl celkově opraven. R. 1958 zapsán mezi národní kulturní památky ČR. V l. 2005-10 prošel rekonstrukcí.
Kostel sv. Jakuba
Kostel sv. Jakuba Většího v Ostrově naleznete na hřbitově přímo u silnice směrem při výjezdu z města na Karlovy Vary. Jde o jednolodní stavbu z let 1224 - 1226 s románským ústupkovým portálem, raně gotickou klenbou a fragmenty maleb kněžiště a nástěnnými malbami s renesančního a raně barokního období. Pěšky dojdete na místo nejlépe přes zámecký park ze starého náměstí. Parkovat lze v okolí hřbitova.
9.4. 2004

Kostel sv. Jakuba Většího v Ostrově
    Pozdně románský kostel sv. Jakuba Většího, dnes hřbitovní, plnil původně funkci farního kostela. Byl postaven na vyvýšenině, na jakémsi ostrově, obklopen říčkou Bystřicí. Okolo ležela původní trhová osada zvaná Zlawkow werde - Slávkův Ostrov. Jde o nejstarší stavební památku města dokládající první osídlení a osadu, nad jejímž kostelem měl patronátní právo klášter v Oseku. Původně se snad jednalo

Václav Hodek, E. Horáková ze zdrojů Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia r. 1978; http://cs.wikipedia.org; www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz, 9.4. 2004
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy
    Sv. Jakub Starší († 43 / 44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se,

popis

Pozdně románský jednolodní kostel z lomového zdiva, se čtvercovým presbytářem (nad kterým byla původně zřejmě plánovaná chórová věž), na střeše kostela je zvonička. Nároží hlavního průčelí kostela a presbytáře jsou zpevněna armováním z pískovcových kvádrů a opěrnými pilíři. Na severní straně lodi kostela je románský ústupkový portál (z let 1220-1230), půlkruhově zakončený. Vchod v hlavním

E. Horáková ze zdrojů Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia r. 1978, http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz, 7.11. 2012

půdorys kostela
    Obrázek