Původně gotický kostel, postavený v letech 1487–97 Eduardem Baurem z Chebu na místě starší stavby. Kostel poničen požáry v l. 1641, 1718 a 1885. Poslední úpravy provedl A. Barvitius roku 1890. Kostel je dominantou náměstí.
Pohled na kostel od jihu
Kostel sv. Michaela Archanděla je jednolodní. Loď je obdélného tvaru, dlouhá 16 m a široká více než 10 m. Je kryta plechovou sedlovou střechou s vikýři. Obdélný trojboce uzavřený presbytář je od lodi odsazen, na něm je sloupková sanktusová zvonička s jehlancovou stříškou, kterou vytvořil sochař Ferdinand Stuflesser ze St. Ulrichu v Tyrolsku podle předlohy Antona Barvitia. Nad hlavním průčelím, situovaným na západ, stojí hranolová věž s původním barokním zdivem v základech. Horní část je otevřená trojicí obdélných oken a završena trojúhelníkovými štíty. Průčelí, s vybranými nárožími, skrývá ještě tehdejší konstrukce gotické stavby. V ose nad obdélným portálem z kamene se dříve nacházela dřevěná socha světce z roku 1700. Ze severu je ke kostelu připojena patrová sakristie. Zde se uchovávala roucha a další liturgické předměty. Z jihu je dále připojena obdélná předsíň s obdélným portálem. Podélné stěny kostela mají zabudované tři páry obdélných oken, které jsou zakončeny segmenty – stejná okna nalezneme i v presbytáři. Členění vnějších kostelních zdí je lizénovými rámci. Plochostropý vnitřek kostela je kryt rákosovým stropem a nese štuková zrcadla. Jako předsíň slouží podvěží, kde je strop zaklenut valenou klenbou s výsečemi. Presbytář pak odděluje mladší triumfální oblouk. O barevnou výmalbu presbytáře se postaral malíř Karel Zimmermann z Drážďan v roce 1902. Vnitřní zařízení kostela je dílem umělců truhláře Lorenza, sochaře B. Seeliga a pražského malíře Z. Rudla. Jde o pseudorenesanční styl podle plánů architekta Antona Barvitia v době do roku 1894. U východní stěny kostela stojí socha Korunování archanděla Michaela, jehož autorem byl sochař Ferdinand Demetze z Grödenu v Tyrolsku. Oltář Panny Marie Bolestné vyrobil sochař Ferdinand Stuflesser ze St. Ulrichu v Tyrolsku. Kříž, visící na pilíři triumfálního oblouku, pochází od sochaře…  číst dále
historie

Původně zde stál gotický městský farní kostel, který byl postaven v letech 1487–97, v souvislosti se založením městečka, kamenickým mistrem Eduardem Baurem z Chebu (účast na stavbě farního kostela v Lokti). Před ním zde pravděpodobně stála starší stavba. K prvnímu vysvěcení došlo roku 1490. V letech 1641 a 1718 byl kostel poničen dvěma požáry a znovu barokně opraven. Zachovalo se starší zdivo. V roce 1720 byl nově vybaven inventářem, který se však dodnes nedochoval. Patřil k němu i hlavní oltář s obrazem Archanděla Michaela, napravo umístěný postranní oltář Panny Marie a nalevo umístěný oltář sv. Prokopa a sv. Antonína Paduánského. Další postranní oltář patřil Ukřižování Krista a byl umístěn v lodi. Po požáru byly do kostela dány nové zvony od chebského zvonaře Balthasara Platzera. Největším zvonem byl zvon Panny Marie, vysvěcený opatem tepelského kláštera. Poslední požár kostel zachvátil roku 1885…  číst dále

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Andělská Hora