Barokní morový sloup pochází z roku 1714, kdy byla v obci zažehnána morová rána. Na vrcholu sloupu je socha Piety. Podstavec sloupu je ozdoben sochami světců. Od roku 1958 patří sloup mezi chráněné kulturní památky ČR. Poslední opravou prošel sloup roku 2008 (rekonstrukce Piety).
Město Vroutek se nachází 5,5 km jižně od Podbořan a 20 km jihozápadně od Žatce. Městem prochází silnice II/226 Lubenec – Podbořany a železniční trať č. 160 Plzeň – Žatec. Status města byl Vroutku udělen 23.1.2007. Nejvýznamněší památkou ve městě je pozdně románský kostel sv. Jakuba Většího. Morový sloup se sousoším Piety stojí v parku v centru města.
historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1227. Barokní morový sloup pochází z roku 1714, byl postaven jako výraz díků za skončení morové nákazy (morem byl Vroutek zasažen v období od 16.9.1713 do 7.2.1714, zemřelo 29 lidí). Na vrcholu sloupu stojí Pieta, podstavec sloupu je ozdoben sochami sv. Fabiána, sv. Šebestiána, sv. Rocha a sv. Rozálie. Opravami sloup prošel v letech 1814, 1868, 1895 a 1914. Od roku 1958 patří sloup mezi chráněné kulturní památky ČR. Roku 2005 byly opraveny sloupy s řetězy kolem sloupu, roku 2008 prošla rekonstrukcí Pieta.

Pavel Vítek - E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982 (upraveno redakcí dle http://www.vroutek.net; info obec; http://monumnet.npu.cz), 10.10. 2009

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Vroutek