Chvalkovice

Vítkův mlýn
Větrný mlýn holandského typu postavený kolem roku 1873 mlynářem Josefem Vítkem. Po roce 1918 byl mlýn vybaven benzínovým motorem a později motorem na koks. V r. 1941 byl provoz úřady ukončen. Naposledy se soukolí mlýna roztočilo v roce 1972.
1_Větrný mlýn Chvalkovice
10.09.2006 lopatky po rekonstrukci
Graficke pismenko Mlýn holandského typu byl postaven roku 1873 Josefem Vítkem. Byl pružně přizpůsobován požadavkům doby a okolním podmínkám a tak kolem roku 1918 nainstaloval mlynář benzínový motor. Protože ale benzín byl drahý, rozhodl se mlynář předělat motor na koksový plyn a vodní páru. Vzpomínkou na tyto doby jsou vedle mlýna pozůstatky vodní nádrže na dešťovou vodu, z níž se vytvářela vodní pára. Kolem roku 1941 mlynář přizpůsobil mlýn novým potřebám a tak mlecí mechanismus byl nahrazen válcovou stolicí a loupačkou. Kolem roku 1941 byla ale činnost mlýnů úředně ukončena. Po roce 1972 mlýn začal pomalu chátrat. Vnuk posledního majitele po restituci mlýn rekonstruoval do původní podoby a provozuschopného stavu.