Zámek, vzácný doklad raně renes. zámec. architektury, byl stavěn od r. 1561 Závišem z Vickova. Poté střídání majitelů – zámku neprospělo, zbylo jen torzo. V 16. stol. úvahy o dokončení stavby, ale bez realizace. V posl. době zahájena gener. oprava.
Nové Zámky
celkový pohled
2003 ©Pavel Zany Komárek
Novozámecký renesanční zámek začal budovat Záviš z Víckova a na Boleradicích, který dosud sídlil na tvrzi v Dobročkovicích. Jak vybrané místo - na mírném návrší nad říčkou Litavou -, tak rozsah zamýšleného zámku měly být svědectvím hospodářského rozmachu budovatele. Stavební práce začaly v r. 1561, jak o tom svědčí pamětní deska nad bránou vstupní věže s nápisem "Letha Panie 1561 v pondělí před svatým Jiřím založeno jest toto stavení nákladem a prací skrze urozeného a statečného rytíře pana Záviše z Víckova", opatřená znakem a iniciálami budovatele i jeho manželky Johanky z Háje. Projektantem stavby byl Vlach ze severní Itálie, který snad byl ve styku se staviteli blízkého bučovického zámku. Záviš stavěl zámek až do své smrti v r. 1569; jeho nástupce Přemek ve výstavbě sice pokračoval, ale již v r. 1575 by ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

popis

V dominantní poloze nad obcí Nesovice (7 km východně od Bučovic) stojí již páté století zdaleka a ze všech světových stran viditelná stavba Nových Zámků, která je vzácným dokladem raně renesanční zámecké architektury u nás. Nové Zámky jsou architektonicky obratným propojením mizejícího hradního typu - italského kastelu a nového, reprezentačně pojatého, fortifikovaného zámeckého sídla ve stylu italské

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Nesovice