Základní kámen farního kostela sv. Anny byl položen dne 17. srpna 1847. Při stavbě bylo využito starší zvonice z roku 1701 a částečně i zdivo kaple z roku 1777. V roce 1887 došlo k opravě kostela a ke zvýšení věže. Před kostelem stojí kamenný kříž a socha svatého Jana Nepomuckého.
© Luděk Vláčil 11/2017
Obec Roštín se nachází v jihovýchodní části Moravy v okrese Kroměříž na severozápadním okraji Chřibů. Nejstarší památkou Roštína je kostel svatého Jakuba Většího stojící na nedalekém návrší. Druhý kostel stojí přímo v obci u hlavní silnice a je zasvěcen sv. Anně. Tato poměrně mladá stavba dnes slouží jako římskokatolický farní kostel farnosti Roštín a je přístupná v době konání pravidelných bohoslužeb. Před kostelem stojí kamenný kříž a socha svatého Jana Nepomuckého. Z rozcestí u kostela vychází žlutá a zelená turistická stezka vedoucí do přírodního parku Chřiby. Přímo v obci je i koupaliště. Na katastrálním území Roštína se nacházejí dvě hradiska. Jedno je na vrcholu Hradisko (423 m n. m.) a druhé na vrchu Brdo (587 m n. m.), kde dnes stojí rozhledna.
historie

První písemná zmínka o Roštíně pochází z roku 1240 z listiny, v níž král Václav I. potvrzuje výsady a državy kláštera hradišťského. Lidé z Roštína se dříve chodívali modlit do kostela sv. Jakuba stojícího na nedalekém návrší. Přímo ve vsi stávala původně pouze dřevěná zvonice, na jejímž místě byla v roce 1701 postavena zvonice zděná. Cesta do kostela sv. Jakuba za vesnicí však byla nepohodlná a proto byla v roce 1777 postavena kaple sv. Anny. Kaple vznikla rozšířením původní zvonice, která zůstala zachována. Kaple byla postavena z kamene, klenutá, pět metrů dlouhá a tři metry široká. Později přestala stavba dostačovat a bylo rozhodnuto o výstavbě kostela. Základní kámen byl položen dne 17. srpna 1847. Tento kostel opět jako věž využil původní zvonici z roku 1701. V roce 1887 došlo k opravě kostela a ke zvýšení věže. V roce 1914 byly varhanářem Mat. Strniskou z Uherského Hradiště postaveny…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rostin.cz/kronika-obce/kostely.php a další, 23.11. 2017

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Roštín