mariánský sloup
Barokní morový mariánský sloup dali postavit vyškovští radní r. 1719 jako památník a poděkování za skončení morové epidemie (sochař Jan Christian Pröbstl). Mramor. oblakový sloup se sochou P. Marie doplňují sochy dalších 4 světců a samostatné sochy sv. Jana Nepomuckého (1754) a sv. Floriána (1771).
Oblíbené
Vyškov - Morový sloup
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Morový mariánský sloup stojí na centrálním Masarykově náměstí ve Vyškově. Byl postaven roku 1719 po skončení morové epidemie, která v tomto městě trvala s malými přestávkami skoro celých 50 let (80. léta 17. stol. - 2. desetiletí 18. stol.). V tomto období zemřelo tolik lidí, že se ani nezapisovali do zdejší matriky. Samotný mramorový sloup se sochou Panny Marie je dílem sochaře Jana Christiana Pröbstla z Brna, nechali jej postavit vyškovští radní.
Sloup doplňují sochy čtyř světců – sv. Šebestiána, sv. Rocha, sv. Františka Xaverského a sv. Karla Boromejského. Další dvě sochy byly vztyčeny po požáru r. 1754 sv. Florián a r. 1771 sv. Jan Nepomucký. Celý sloup je značně zdoben oblaky a postavičkami andílků (tzv. oblakový sloup), v podnoži je grotta (umělá jeskyně).
Ivo Rozehnal - zdroj web cs.wikipedia, E. Horáková, 18.9. 2010

Morový, mariánský, trojiční sloup – obecně
    Sloupy či výstižněji statue (ne vždy jde o sloup), často nesoucí na vrcholu sochu Panny Marie, bývaly vztyčovány v souvislosti s morovými epidemiemi. Stavěly se v době baroka (17. stol.) a později jako památníky/výraz vděku za odvrácení morové rány nebo jako ochranný sloup proti možné nákaze. Sloupy byly zároveň i památníky obětí moru. Ne každý mariánský sloup je zároveň morový a naopak, mnoho

E. Horáková - zdroj Mariánské a morové sloupy Čech a Moravy, Jiří Slouka, nakl. Grada r. 2010, 1.9. 2012
    Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Vyškov