Muzeum čs. opevnění s expozicí o budování a životě v pohraničním opevnění umístěné v objektu pěchotního srubu K-S 14 (U cihelny). Tento oboustranný dvoukřídlý pevnostní objekt byl vystavěn na podzim r. 1936.
pěchotní srub K-S 14 od východu
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Pěchotní srub K-S 14 zvaný „U cihelny“ je bývalý oboustranný dvoukřídlý pevnostní armádní objekt nacházející se na severním okraji východočeského města Králíky, nedaleko silnice z Králík do Prostřední Lipky. V interiéru srubu je zřízeno muzeum československého opevnění mapující období budování těchto objektů i život v nich. Zvláštní místo v expozici je věnováno četaři Arnoštu Hradovi, který raději zvolil smrt, než by svěřený objekt opustil. Muzeum je přístupné pouze v návštěvní době. Prohlídku lze spojit s Vojenským muzeem Králíky, které sídlí v sousedním areálu bývalého zemědělského družstva.

Historie a popis objektu

Historie pěchotního srubu K-S 14 zvaného „U cihelny“ započala 29. července, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě několika armádních pevnostních objektů podúseku Králíky. Samotný objekt byl započat betonován 9. 9. 1936. Práce byly ukončeny již 8. října 1936. Za tuto dnes neuvěřitelně krátkou dobu bylo upotřebeno přes dva tisíce kubických metrů toho nejkvalitnějšího betonu. Srub byl vybaven dvěma protitankovými děly, dvěma dvojčaty těžkých kulometů, těžkým samostatným kulometem a pěticí lehkých kulometů. Na střeše „bunkru“ byly osazeny dva pancéřově pěchotní zvony. Dne 3. října 1938 byl československou armádou objekt nuceně evakuován. Při tomto se smrtelně postřelil četař Arnošt Hrad, který psychicky neunesl svou zodpovědnost vojáka a odmítl svou pevnost opustit. Během 2. světové války pevnost několikrát utrpěla pokusnými zkouškami německých zbraní. Nejvíce však byl srub poškozen úmyslným rabováním n. p. Kovošrot v 50. letech 20. století. Od roku 1998 probíhají na srubu…  číst dále

okruhy, vstupné

Muzeum československého opevnění lze navštívit v měsících červen – srpen každý den od 9.00 do 18.00 hodin. (Změna vyhrazena!) Mimo provozní dobu lze větší skupiny a zájezdy provést po telefonické dohodě. (Kontakt: 603 517 932)

Další texty okruhy, vstupné
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO),