V r. 1327 se vzpomíná zdejší kostel a farář Petr. Během třicetileté války farnost zanikla. Roku 1793 byl na místě staršího chrámu postaven nový farní kostel a o první adventní neděli r. 1794 vysvěcen. U kostela je hřbitov a budova fary.
Schodiště ke kostelu sv. Václava vedoucí kolem fary.
© Luděk Vláčil 11/2021
Obec Nemotice (německy Nemotitz) leží na jihovýchodě Moravy na rozhraní Chřibů a Ždánického lesa, asi 3 km západně od Koryčan. Obcí protéká řeka Kyjovka. Dominantou obce je památkově chráněný římskokatolický klasicistní farní kostel sv. Václava. Pravidelné bohoslužby se konají v neděli. Působí zde také místní chrámový sbor. Kostel obklopuje hřbitov, jenž byl obehnán zdí. Z návsi stoupá ke kostelu dlouhé schodiště, po jehož pravé straně je fara s hospodářským objektem a zahradou. Fara slouží kromě pastoračních aktivit farnosti také k rekreačním účelům.
historie

První písemná zmínka o Němoticích (dnešní Nemotice) pochází z roku 1327, kdy se uvádí zdejší kostel a farář Petr. Patronátní právo vůči kostelu měli vladykové ze zdejší tvrze. V roce 1376 se uvádí, že r. 1372 Beneš z Kanšperka vložil Raclavovi z Měnína Nemotice s tvrzí a s patronátem kostela. Fara zanikla během třicetileté války. V roce 1758 bylo zřízeno kaplanství. Roku 1793 byl v Nemoticích na místě staršího chrámu postaven nový jednolodní římskokatolický farní kostel svatého Václava. Kostel byl vysvěcen o první adventní neděli roku 1794. Ve 20. letech 20. století proběhla rozšiřující přestavba. U kostela, jenž je kulturní památkou, stojí nenápadná budova fary bez větší historické hodnoty. Duchovním správcem farnosti je administrátor excurrendo z farnosti v Milonicích.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.nemotice.cz, https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 28.11. 2021

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Nemotice