Zaniklá tvrz, která se objevuje poprvé v písemných pramenech r. 1358 kdy se odtud psali pánové Ondřej a Staněk. R. 1376 tvrz koupil Vilém, který však sídlil jinde a zde býval až o mnoho let později. R. 1416 tvrz koupil Pešík ze Lhoty. R. 1464 se zmiňuje jako pustá, zničena za husitských válek.
Severní část tvrziště se stále velmi dobře patrným příkopem
© Roman Řezáč 11/2004
Z části porušené reliéfní zbytky tvrziště leží v údolí Švábského potoka, asi 2 km severně od Kozojedského dvora a 200 m západně od rybníka Valachy. Místo, i když leží přímo vedle křižovatky lesních cest, lze snadno přehlédnout. V podstatě kromě severní strany je tvrziště značně narušené, přesto středový pahorek dosahuje na jeho nejzachovalejší severní straně výšky přes tři metry a na severu a západě je stále velmi dobře patrný příkop, který je jinde již téměř neviditelný. Severně od tvrze se také nacházela zaniklá ves.
historie

K tvrzi a zaniklé vesnici se patrně vztahují jména Ondřeje a Staňka z Opatovic, kteří se zmiňují v roce 1358, po nich potom Vilém, který však sídlil jinde a tvrz vykoupil v roce 1376, sídlil na ní však až o hodně let později. Roku 1416 pak tvrz koupil Pešík ze Lhoty. V roce 1464 se uvádí již jen pustá tvrz a ves, zničena byla za husitských válek.

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),