Gotická kaple z počátku 16. století byla spolu s bývalým špitálem přestavěna v r. 1582. Jedná se o jednoduchou obdélníkovou jednolodní stavbu s pětibokým závěrem a čtvercovou barokní sakristií. Kaple přečkala roku 1753 obrovský požár celého města. Zásadně rekonstruována v roce 1999.
Vyškov - kaple sv. Anny
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Kaple sv. Anny ve Vyškově je poměrně nenápadná stavba, stojící ve starší zástavbě Dukelské ulice. Jedná se o kapli spojenou s bývalým špitálem. V době svého vzniku stála před hradbami města. Postavena byla na počátku 16. století, roku 1582 proběhla renesanční přestavba, což dokazuje nápis v klenbě. Jedná se o jednoduchou neorientovanou obdélníkovou jednolodní stavbu, na severovýchodě je uzavřena pětibokým presbytářem, k jihovýchodnímu boku je přistavěna čtvercová barokní sakristie z počátku 18. století. Kolemjdoucí můžou spatřit na fasádě sousoší Ukřižování z roku 1897. Jistou zajímavostí je, že kaple přečkala roku 1753 obrovský požár celého města. Velkou rekonstrukci zažila roku 1999. Majetkem města Vyškova je od roku 1974, pod správou Muzea Vyškovska od roku 1981. V místě jsou uložena kamenná díla pro připravované lapidárium. Sousední špitál je využíván jako depozitář muzea.
Ivo Rozehnal . zdroj www.muzeum-vyskovska.cz (doplněno redakcí), 26.9. 2010
Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Vyškov