Plochý smírčí kříž postavený na památku zavraždění Jindřicha Prakšického ze Zástřizl. Originál smírčího kříže umístěn na nádvoří hradu Buchlova. Na původní místo umístěna kopie.
Smírčí kříž
7 km od Bucholovic
Smraďavka, místní část Buchlovic, leží v oblasti Chřibů, 2 km západně od Buchlovic v údolí Srmraďavky. V okolí můžeme navštívit nově zrekonstruované lázně Leopoldov, nedaleko pak zámek v Buchlovicích v prostředí krásných zahrad, hrad Buchlov a nebo poutní místo Velehrad.
Smírčí kříž najdeme při cestě po žluté značce, která vede z Buchlovic, přes Smraďavku do údolí potoka Dlouhá řeka. Stojí asi 1 km severozápadně od Smraďavky.

historie

Plochý smírčí kříž byl postaven nákladem Marie Eleonory z Petřvaldu roku 1752 na památku vraždy Jindřicha Prakšického ze Zástřizl, kterého na tomto místě 25. 7. 1582 probodl jeho vlastní zbrojnoš. Originál smírčího kříže je umístěn na nádvoří hradu Buchlova. Na původním místě u Smraďavky byla postavena kopie.

popis

Smírčí kříž je plochý kámen v horní části ve tvaru oslího hřbetu. Jeho rozměry jsou 105 x 75 cm. Na ploše je umístěn kříž a pod ním text. V překladu text zní: Postůj poutníče a čti. Tuto skončil života běh Jindřich Prakšický ze Zástřizl od svého zbrojnoše vlastním kordem úkladně proboden 1582 25 července. Nyní jdi dále, varuj se hříchu, miluj ctnost a přej jemu život věčný. Obnoveno

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Buchlovice