Pískovcové skalisko připomíná kazatelnu, r. 1972 na něm byl vztyčen kříž. Podle tradice sloužilo opravdu jako kazatelna moravskému arcibiskupovi Metodějovi a později augustiniánům z nedalekého kláštera. Schůdky byly vytesány snad již v době středověku. R. 1967 prohlášeno chráněnou přírodní památkou.
© Luděk Pitter 07/2001
Jméno Kazatelna dostalo to skalisko nepochybně v souvislosti se svým vzhledem a od vytesaných schůdků a kříže na vrcholu. Ze skaliska je vidět přes údolí Kyjovky na protější hřeben Chřibů a částečně i na zříceninu hradu Cimburk.

Kazatelna je osamocená skála na hřbetu Chřibů z pískovcových hornin na ploše 9 x 3,5 m a výšce okolo 7 m. Jedná se o pískovcové skalisko, středně až hrubě zrnité, světle hnědé barvy, jehož základní složkou je křemen, ortoklas, muskovit a biotit.

Výchozím místem pro tuto oblast je parkoviště „U Křížku“ při silnici č. 429 z Osvětiman do Koryčan. Na tomto místě kříží silnici červená turistická značka. Můžeme se vydat po červené kolem skaliska Kozel na Kazatelnu (1,5 km). Dále po zelené až k Cimburku a po žluté se vrátit zpět na parkoviště.
12.12. 2004

historie

Kazatelna byla vyhlášena přírodní památkou usnesením rady Okresního národního výboru v Kroměříži ze dne 5. 4. 1967, jako ochrana ojedinělého morfologicky zajímavého skalního výchozu. Výměra 0,04 ha. Schůdky byly snad již vytesány ve středověku. Na vrcholu je upravená plocha připomínající kazatelnu. Železný dvouramenný kříž je z roku 1972.
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Koryčany