Barokní morový památník z roku 1718. Na stylizované skalce stojí sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha a sv. Šebestiána, ve skalce jeskyně se sochou sv. Rozálie.
Morový památník na návsi ve Chvalkovicích.
Nad obcí se tyčí i krásný větrný mlýn holandského typu z 19. století z neomítnutých cihel s původním zařízením a 0,5 km jihozápadně stojí zchátralý zámek Komorov s udržovanou zahradou a jezírkem. V lesích severně nad Chvalkovicemi po trase červeně značené turistické cesty je nejvyšší vrchol Orlovické vrchoviny Hradisko (518 m. n. m.), kde podle některých archeologicky nepodložených spekulací bylo pravěké útočištné místo, hradiště či středověká tvrz. V sousedství Chvalkovic jsou Nové Hvězdlice s barokním zámkem, kostelem a zbytky středověkého hrádku. Oblast je díky silnicím s nízkou frekvencí dopravy vhodná pro cykloturistiku.
Milan Náplava, 16.11. 2007
popis

Umělecky nejhodnotnější památkou v obci je barokní morový památník z roku 1718. Stojí na návsi hned u silnice. Je stylizován do podoby skalky s jeskyní, v jejímž nitru leží socha sv. Rozálie s krucifixem v náručí. Nad ní na podstavci a v symbolických oblacích stojí socha sv. Jana Nepomuckého a po stranách jsou plastiky sv. Šebestiána a sv. Rocha s psíkem u nohou.

historie

Roku 1718 bylo v obci vybudováno barokní sousoší, které nemá v kraji obdobu. Jedná se o tzv. "morový památník" vybudovaný jako výraz díků přeživších za morových epidemií. Mor zde udeřil hned dvakrát krátce po sobě – roku 1707 a 1716.

Další texty historie
Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY),