Čtyřkřídlý renesanční zámek vystavěný v roce 1567 po vzoru italských renesančních paláců. Vyjímečná štuková a fresková výzdoba. Zachován v čisté renesanční podobě (nedotčený pozdějšími stavebními zásahy.)
Zámek Bučovice
Bučovice leží na velmi frekventované trase Slavkov - Uherské Hradiště. Vzhled zámku se stále zlepšuje a stojí zato se zde zastavit. Bučovický zámek je unikátní tím, že na rozdíl od většiny našich renesančních zámků se nejedná o přestavbu staršího hradu či tvrze, ale o realizaci originálního projektu italské pozdně renesanční stavby.
22.10. 2003

Prohlídkové okruhy:
    I. prohlídkový okruh: reprezentační sály II. prohlídkový okruh: výstavní sály zámku Speciální prohlídky interiéru - květinové výstavy, noční, kostýmované a divadelní prohlídky

historie

Cenná renesanční architektura zámku je svědectvím o vytříbeném vkusu Jana Šembery z Boskovic, zadavatele stavby a všestranně vzdělaného umělce J. Strady, který zpracoval projekt. Čtyřkřídlý zámek poměrně strohého průčelí, ale s trojpodlažními arkádami na třech stranách nádvoří, vybudoval mezi roky 1575 - 1585 brněnský stavitel italského původu Pietro Gabri. Návštěvníky zámku překvapí manýristická

22.1. 2003
    Bučovice
    Bučovická tvrz však byla brzy obnovena, ovšem již v blízkosti dnešního zámku, neboť v r. 1511 ji Janův syn Mikuláš Kropáč postoupil spolu s bučovickým zbožím Tasovi z Ojnic. Sňatkem s Annou z Ojnic získal Bučovice Václav z Boskovic († 25. října 1554), který zvelebil bučovické panství hospodářsky. po jeho smrti drželi panství jeho synové, nejprve Albrecht a pak Jan Šembera Černohorský z Boskovic. ten však

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Morava, 24.4. 2003

půdorys areálu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Bučovice