Zaniklý hrad postavený v roce 1408 pány z Holštejna místo nedaleké původní tvrze. Poslední zprávy z roku 1446 kdy jej jeho dosavadní majitel Vok z Holštejna prodal Jindřichu Mirkovi z Chlumu.
Jádro od východu
© Roman Řezáč 10/2004
Místo je z velké části bez stromů a keřů, porostlé pouze nízkou trávou, proto je jeho reliéf velmi dobře čitelný. Na západní straně je předhradí částečně narušeno těžbou zeminy. Hrad je součástí přírodní památky Bohuslavické stráně, která má asi 3.5 ha a jsou na ní zachovány vzácné teplomilné rostliny.
historie

Důležitost obchodní křižovatky si vynutila v pohnutých dobách po r. 1408 za pánů z Holštejna vybudování strategicky významnějšího a fortifikačně pevnějšího hradu na protějším kopci náhradou za méně významnou tvrz, která asi mezitím byla zpustošena. Hrad se v Bohuslavicích udržel patrně až do válek česko-uherských, kdy zprávy o něm mizí. Naposledy se připomíná v r. 1446, kdy jej jeho dosavadní majitel Vok z Holštejna prodal spolu se vším příslušenstvím za 850 hřiven Jindřichu Mirkovi z Chlumu. K hradu tehdy patřily i pusté vesnice Lovíšky, Březová, Nenkovice a Lhota. Později se Bohuslavice staly majetkem Jiříka a Aleše z Ojnic a nakonec jen Jiříka z Ojnic, který se jako držitel uvádí v l. 1490 - 1494. Po jeho smrti přešly na Tasa z Ojnic a na Nemoticích. Součástí bučovického panství se staly Bohuslavice r. 1510 a zůstaly jí i přes svou odlehlost až do 19. století. Zříceniny hradu leží…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

Bohuslavice, Náčrt