Zbytky pravděpodobného tvrziště po tvrzi příslušníků rodu pánů ze Švábenic, která zřejmě zanikla již na počátku 15. století.
pohled na pahorek tvrziště ukrytý za stromy
pohled od jihozápadu od silnice směrem do Dětkovic
Zbytky tvrziště po pravděpodobné tvrzi v poloze „Hradisko“ ve Švábenicích najdeme při severovýchodním konci městečka, cca 100 m od náměstí při cestě do sousedních Dětkovic.
2.11. 2008
popis

Stavitel tvrze výhodně využil polohu v ohybu terénní terasy. Tvrz byla tedy ze dvou stran chráněna přírodním svahem. Zbytky tvrziště lze spatřit v zahradách příslušných stavení při jihovýchodním konci lokality, kde je patrná polovina čtyřbokého pahorku s dochovanou severozápadní hranou v délce 27 m. Tento pahorek také po dvou svazích lemují terasy, které zbyly po obvodovém valu – ten vymezoval plochu dnes už neexistujícího příkopu. Tyto terasy jsou oproti ploše pahorku sníženy cca o 3 metry, příkop byl široký cca 15 m. Zbytek tvrziště byl pohlcen novodobou zástavbou. V současné době je žádoucí archeologický průzkum, který by ukončil nejasnosti ohledně této zajímavé lokality.

Plaček, M. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí-dodatky, Libri 2007, 2.11. 2008

historie

Historie lokality není do dnešní doby zcela potvrzena, avšak již na počátku 20. stol. si tohoto zajímavého místa všiml známý moravský badatel I. L. Červinka. Ten ji také, podle dnešních odborníků, věrohodně ztotožnil s tvrzí Vlčka ze Švábenic a Dobročkovic. Tento příslušník rodu pánů ze Švábenic si na díle Švábenic patřící pustiměřskému klášteru, někdy v době války mezi markrabaty Joštem a Prokopem, postavil tvrz a odtud si přilepšoval, tehdy běžným, lapkovstvím. Tuto skutečnost potvrzují půhony Elišky – abatyše pustiměřského kláštera, z roku 1406. Roku 1407 olomoucký soud rozhodl, že protiprávní stav je nepřípustný a tvrz byla pravděpodobně zbořena. Později se tvrz již neuvádí. Odborníci do dnešní doby soudili, že tvrzí byl v písemných pramenech myšlen provizorně opravený původní hrad pánů ze Švábenic v poloze „Valy“. Nyní je však zřejmé, že tvrzí byla míněna právě skromnější lokalita „Hradisko“ při cestě do Dětkovic. Výběr místa tvrze má…  číst dále

terénní náčrt zbytků opevněné lokality
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek