Téměř zmizelý reliéf jedné z tvrzí, které se v Zástřizlech nacházely. Druhé tvrziště je prozatím neznámé.
Požární zbrojnice (bílá budova) a za ní bývalá škola, stojící v místě tvrze
© Roman Řezáč 11/2006
V Zástřizlech stávaly v průběhu věků tvrze dvě. Popisované místo se týká jedné z nich, avšak nelze říct jestli jde o tvrz starší nebo její mladší následnici. Navíc se doposud nepodařilo najít místo druhého tvrziště, což by mohlo přispět k poznání obou sídel. Jedna z tvrzí však určitě stávala přibližně v místech bývalé školy uprostřed obce. Tvrziště se dá směle považovat za zaniklé, přestože po něm zbyla nepravidelná, oproti terénu na jihu asi 1.5 m vysoká terasa, která vznikla jeho srovnáním patrně pro účely novodobé zástavby. Terasa, či spíše jakýsi nepravidelně obdélný jižní výběžek vykrojený z velmi mírně stoupajícího terénu na severu je dobře patrný. Má rozměry přibližně 30 x 35 m, což však nevypovídá nic o rozměrech tvrze. Lze však odhadnout, že jde o pozůstatek jádra a jeho rozměry byly jen o něco málo menší a předpokládaný příkop na severu byl zavezen a na ostatních stranách roztahán a srovnán postupem času s terénem spolu s vnějším valem. Vzhledem k blízkosti potoka a situování tvrze v nížině je více než jisté, že příkopy byly napájené vodou. To potvrzuje i to, že ještě před sto lety potok tekl podél hrany předpokládaného jádra. Dnes je však sveden jinam, zdá se že vede pod povrchem návsi. Předvídat se dá i blízké hospodářské zázemí tvrze. Že jde skutečně o místo jedné z tvrzí potvrdily výkopy při stavbě školy v roce 1899, kdy byly nalezeny kamenné základy a na ty se naráželo i při pozdějších příležitostných výkopech. Na přibližném půdorysu tvrze dnes stojí bývalá škola, požární zbrojnice, zvonice a soukromá stavení.
historie

Poprvé se Zástřizly zmiňují v souvislosti s Artlebem a Bořkem. Přímo tvrz se uvádí v roce 1417, kdy ji kupuje Oneš. V roce1481 Aleš prodal ve, tvrz a tvrziště bratrům z Ojnic a Nevojic. Tvrz se znovu jmenuje ještě v roce 1590. Poté se Zástřizly staly součástí většího panství a tvrz jako v mnoha dalších případech byla jako nepotřebná opuštěna.

Roman Řezáč (dle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001), 6.11. 2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),