Původně zeměpanský hrad z 1. poloviny 13. století. Často dáván do zástavy šlechtickým rodům, od poč. 16. století ve zpupném vlastnictví. Přestavěn renesančně, barokně, v 19. století upraven na muzeum.
Hradní jádro od východu
Státní hrad Buchlov se nachází severovýchodně od Uheského Hradiště nedaleko vsi Buchlovice, odkud vede žlutá turistická cesta. (2,5 km) Pod hradem je parkoviště.
28.5. 2002

historie

Počátky hradu se datují do 1. poloviny 13. století. Byl založen českým králem jako strategicky obranná pevnost a správní středisko se soudní pravomocí a tzv. loveckým právem. Nejstarší část hradu tvořily obranné věže s obytným palácem a kaplí. Kaple byla vystavěna v 80. letech 13. století pražskou kamenickou hutí po vzoru St. Chapelle královského hradu v Paříži. I když byl hrad v trvalém majetku krále až

web, 10.8. 2002
    Lze soudit, že obranná tradice místa, na kterém vyrostl ve své dnešní podobě hrad Buchlov, stojící na jednom ze tří vrchů členitě uzavírajících obzor Uherskohradištska, sahá asi až do dob Velkomoravské říše (zhruba 830–906), jejíž jedno z politických a kulturních center bylo v místech nedalekého Starého Města. Ale teprve po více než třech stech letech od zániku této říše, kdy už vzrostla moc českých

ANTONÍN BARTUŠEK, 13.11. 2003
    Hrad Buchlov, stojící na jednom z nejvyšších kopců Chřibů (520 m n. m.) nad městečkem Buchlovicemi a zdaleka viditelný v širokém údolí Dolnomoravského úvalu, byl centrem úrodné části země, osídlené záhy slovanským obyvatelstvem; v jeho blízkosti se nacházela střediska Velkomoravské říše. Řada míst v okolí se uvádí již k r. 1131, a v té době zde stál opevněný strategický bod střežící obchodní

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

pověsti

Hrad Buchlov má řadu strašidelných přízraků, shromažďujících se v tzv. pokoji strašidel. Zjevuje se tu Bílá paní, duch hradního pána přepočítávající peníze, černě oděné postavy a další. Traduje se, že jednomu z majitelů buchlovského zámku půjčili značný obnos peněz templáři. Vracet dluh se mu nechtělo, a tak pozval své věřitele na hrad k bohaté hostině, na níž je dal všechny povraždit.
    Lucie Lorencová, 21.6. 2005

celkový půdorys
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Buchlovice