Po tvrzi zůstaly náznaky místa obklopeného ze tří stran úvalem. Poprvé bylo zmíněno r. 1348 jako součást zboží Zubštějna. V 2. pol. 14. st. se po místě píše několik zemanů, po té zřejmě tvrz zanikla.
Pohled přes úval na jádro od jihozápadu
© Roman Řezáč 09/2004
Zajímavé pozůstatky tvrze leží asi 1 km od Blažkova, nad silnicí směrem do Mirošova. Samotné místo je sice od severu i západu převýšeno planinou, ale díky přírodě je ze tří stran obklopeno hlubokým a širokým úvalem, kterým tvrz obtékají potůčky. Dnes už však z jedné strany vede navíc silnice, která také přeťala přístupovou šíji. Částečně je jádro porušeno zaniklým menším lomem.

historie

První známá zmínka o Blažkovu je z roku 1348, kdy se o něm mluví jako o částí zboží patřící k Zubštějnu. Ve druhé polovině 14.století se po místě píše několik drobných zemanů, po té zřejmě zanikl. Je také možné, že místo vzniklo již mnohem dříve než zmiňovaný rok a vrcholem života na něm bylo mnohem starší období, čemuž nasvědčuje i jednoduché utváření.
    Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR),