Kaplička na současném místě je prvně doložena v r. 1826. Ve 2. polovině 20. století byla kaple zbořena. V r. 1992 byla zahájena stavba a 5.7.1994 došlo k vysvěcení obnovené kaple sv. Cyrila a Metoděje. U kaple stojí kříž z roku 1864.
© Luděk Vláčil 11/2021
Nevelká obec Mouchnice (dříve Muchnice, německy Mauchnitz) leží na jihovýchodě Moravy na rozhraní Chřibů a Ždánického lesa, asi 2 km západně od Koryčan. Obcí protéká řeka Kyjovka. Dominantou obce je římskokatolická kaple svatých Cyrila a Metoděje. Na střeše kaple se nachází dvouramenný kříž. V interiéru je dřevěný oltářní stůl a oltář s dvěma obrazy světců v kompozici s byzantským křížem. U kaple stojí kříž z roku 1864. K dalším památkám obce patří hranolová Boží muka z roku 1867.
Luděk Vláčil - zdroj:https://www.mistopisy.cz, https://cs.wikipedia.org a další, 21.11. 2021
historie

První písemná zmínka o Mouchnici pochází z roku 1350. O návesní kapličce se nedochovalo mnoho informací. Sakrální stavba na současném místě je prvně doložena na Indikační skice-Morava z roku 1826. V roce 1917 byl pro válečné účely zabaven 41 kg vážící zvon s nápisem „Karl Stecher in Brünn goss mich 1830“. V rove 1924 byla ke kapličce přistavěna malá prodejna tabáku. Někdy v průběhu 70.- 90. let 20. století byla kaple zbořena. Po revoluci bylo rozhodnuto o obnově kaple. Dne 18. června 1992 bylo zahájeno hloubení základů. Dne 5. června 1994 byla kaple sv. Cyrila a Metoděje slavnostně vysvěcena. Během stavby byl opraven i kříž z roku 1864 stojící před vchodem. V kapli jsou dva obrazy světců, které namaloval a daroval Dr. Jan Hnátek z Brna. Obrazy jsou umístěny v sochařsko-řezbářsky pojednaném rámu z lipového dřeva. Obrazy jsou umístěny pod rameny stylizovaného byzantského kříže. Mezi jeho rameny je nápis…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: obecní úřad Nemotice a další, 21.11. 2021

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Mouchnice