Současná barokní kaple sv. Jana Nepomuckého se připomíná od r. 1850. Během 1. světové války byl na válečné účely zabaven zvon. Ve 40. letech 20. století bylo vstupní průčelí upraveno. Vysvěcení kaple se konalo v září 1936.
© Luděk Vláčil 11/2021
Obec Nesovice leží na jihovýchodě Moravy na soutoku Hvězdličky a Litavy v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji. Nejvýznamnější památkou a dominantou Nesovic je renesanční zámek Nové Zámky z roku 1561 stojící na návrší nad obcí. Přímo v obci stojí kaple svatého Jana Nepomuckého. Na kapli je pamětní deska s nápisem: PAMÁTCE SVÉHO RODÁKA A SPOLUBUDOVATELE TÉTO KAPLE P. PAVLA SOUČKA OPATA V NOVÉ ŘÍŠI *23.6.1877 UMUČENÉHO V KONCENTRAČNÍM TÁBOŘE OSVĚNČÍMI +28.1.1943 K 25. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ NAŠÍ VLASTI VĚNUJÍ FARNÍCI Z NESOVIC L.P. 1970.
Luděk Vláčil - zdroj: https://nesovice.cz/historie-obce.htmla další, 19.11. 2021
historie

Původně stávala na návsi v Nesovicích pouze malá kaplička z 18. století, která byla zbořena někdy koncem 19. století. Stavba stála na jižním okraji návsi na levém břehu říčky Hvězdličky v místě dnešní silnice. Současná barokní kaple sv. Jana Nepomuckého se připomíná od roku 1850. Během 1. světové války byl pro válečné účely zabaven zvon. Ve 40. letech 20. století bylo vstupní průčelí kaple upraveno. Do kaple byla přemístěna starobylá socha sv. Jana Nepomuckého ze staré zbourané kapličky. Vysvěcení stavby se konalo v září 1936. Mecenášem přestavby byl místní rodák, opat kláštera premonstrátů v Nové Říši, Pavel Jan Souček, jenž se v roce 1943 stal obětí nacistického režimu. V roce 1970 byla na kapli umístěna jeho pamětní deska.

Luděk Vláčil - zdroj: https://nesovice.cz/historie-obce.html, https://ags.cuzk.cz/archiv/ a další, 19.11. 2021

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Nesovice