Barokní farní kostel postavený na místě staršího gotického chrámu ze 14. stol. Stavba nového kostela byla zahájena v r. 1752 a v r. 1780 byl vysvěcen. V r. 1923 byl kostel opraven a v r. 1929 elektrifikován. Nad vchodem na průčelí je reliéf s Božím okem. U kostela stojí tři sochy a kříž.
© Luděk Vláčil 01/2016
Dědina Dědice se nacházejí v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov severovýchodně od okresního města, jehož jsou součástí. V centru, na náměstí Svobody, stojí barokní farní kostel sv. Trojice. U něj stojí tři barokní sochy, kamenný kříž a dřevěný misijní kříž. Nedaleko od kostela začíná modře značená turistická stezka. Přes Dědice dále prochází cyklotrasa 5029 Srdce jižní Moravy a červeně značená turistická stezka.
historie

První písemná zmínka o Dědicích pochází z listiny pátého olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1131. Již ve 14. století stával v Dědicích kostel, ten v roce 1731 po úderu blesku vyhořel. Okamžitě se začalo s opravami v čele s tehdejším farářem P. Karlem Leopoldem Felixem (1727–1750). Při opravě byla o dva sáhy (asi 3,5 m) zvýšena kostelní věž. Již v roce 1750 však byla věž stržena, protože se zdejší farníci rozhodli postavit zcela nový kostel. Tehdejší farář věnoval na stavbu celé své jmění. Dne 6. března 1752 byla zahájena stavba nového barokního chrámu. V roce 1753 byla dokončena hrubá stavba bez výzdoby a vnitřního vybavení. V roce 1761 se dědickým farářem stal P. Jan Spáčil, který se zasloužil o vnitřní výzdobu kostela. Byl pořízen hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice od brněnského malíře A. Sterna a veškeré další vybavení. Dne 18. června 1780 byl kostel vysvěcen. Kolem kostela stávala…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Dědice