Historicky hodnotnou, pozdně barokní budovu postavenou kolem r. 1772 obývala židovská průmyslnická rodina Strakoschových. V r. 1910 koupilo dům s přilehlou manufakturou město ke zřízení radnice. V letech 1913-1914 byla budova rozšířena o kubistický dvoupatrový obecní dům, současnou radnici.
© Luděk Vláčil 08/2017
Nejvýznamnější památkou Bučovic je renesanční zámek ze 16. stol., který patří k nejcennějším renesančním stavbám. Další výraznou památkou města je farní kostel Nanebevzetí Panny Marie z 17. stol. Na náměstí Svobody stojí pozdně barokní objekt, tzv. Strakoschův (Strakošův) dům č. p. 823 z konce 18. stol. K němu přiléhá obecní dům č. p. 502, jenž byl první kubistickou stavbou na Moravě.

historie

První písemná zmínka o Bučovicích pochází z roku 1322. Na dnešním náměstí Svobody byla kolem roku 1772 postavena historicky hodnotná pozdně barokní budova, v níž žila židovská rodina Strakoschových podnikající ve vlnařském průmyslu. Později vznikly v zadním traktu domu, v místě původní zahrady, přístavby továrních křídel, které nechal postavit Salomon Strakosch (1795-1867). Na počátku 20. století

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/, https://theses.cz a další, 4.8. 2017
    Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Bučovice