Terénní náznaky tvrze na nevýrazném výběžku nad východní části obce, dnes oplocená chatová kolonie.
Kopeček po jádru tvrze od jihu
© Roman Řezáč 03/2008
Tvrziště leží na nevýrazném výběžku nad východní částí obce, v oplocené chatové kolonii. Výběžek je třeba po hlavní silnici v obci objet a vjezd do kolonie je z druhé strany. Bohužel je oplocená a zejména v zimních měsících, kdy tu nejsou žádní rekreanti, bude zamčená. V létě s tím však problém není.
popis

Poměrně hustá zástavba chatek a rekreační využití oblasti způsobilo, že tvrziště se dochovalo jen ve značně znehodnocené podobě. I tak ale můžeme předpokládat jednoduché utváření tvrze s jádrem a příkopem, který ho obtáčel a jistě i vnějším valem. Terénní úpravy v okolí však způsobily, že po okružním příkopu ani valu se nám nezachovaly žádné pozůstatky. Snad jen na severovýchodě je mezi kopečkem po jádru a přilehlou chatkou vidět projmutí, ovšem zda-li je ještě pozůstatkem po příkopu nebo vzniklo jen nasypáním základů chatky, dnes stěží určíme. Šířku příkopu si tak nedovolím odhadovat, byla snad okolo klasických 10 až 15 m. Toto vychází ze starších průzkumů, kdy se uvádí šířka asi 15 m a značná hloubka (I. L.Červinka 1942). Zdá se tedy, že ještě před 60 lety bylo tvrziště velmi dobře zachovalé a ke znehodnocení došlo, jako v mnoha podobných případech, až novodobou lidskou rukou. Zbytek jádra má spíše vejčitý tvar, o rozměrech…  číst dále

historie

První zmínka o Pavlovicích pochází z roku 1349, kdy se po nich píší bratři Smil a Protivec. Ti jsou snad i stavebníky tvrze. V roce 1510 získal Pavlovice Jan Kobík z Opatova. Ten je prodal v roce 1516 Vilémovi z Perštejna. Pokud tvrz v této době ještě existovala, byl to její konec, neboť Pernštejnové o ni jistě neměli zájem a po připojení k jejich velkému panství ji nechali opuštěnou. Podle archeologických výzkumů je život na tvrzi datován od druhé poloviny 14. do počátku 15. století.

Náčrt lokality
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek