Panský pivovar

Zámecký pivovar
Areál s pozůstatky bývalého pivovaru a palírny v zámeckém areálu v Paskově. Pivovar existoval snad již kolem r. 1300, zmiňován písemně v letech 1537-1538 za Jana z Kadaně. Provoz ukončen r. 1913 a po r. 1927 přeměněn na sklady a sýpku. R. 1955 částečně zbořen a přeměněn na bytový dům.
rekonstrukce zbylé budovy bývalého pivovaru
© Jan P. Štěpánek 03/2010
Graficke pismenko První pivovar byl v Paskově založen snad již před rokem 1300, kdy zde měla stávat tvrz, dvůr, mlýn a palírna s pivovarem. Reálnější obrysy historie zdejšího pivovaru získáváme až v letech 1537-1538, kdy zdejší panství držel Jan z Kadaně, a za něj se ve vsi zmiňuje tvrz s dvorem, kostel s farou, mlýn, škola a pivovar. Později byl areál pivovaru několikrát přestavován a modernizován (např. r. 1717). V jeho areálu byla vystavěna i nová palírna lihu, sladovna a vinopalna. Poslední pivo bylo v pivovaře uvařeno v roce 1913. Po válce byl v roce 1927 bývalý pivovar a palírna odprodány šlechtickým majitelem Dr. ...

turistické

Výrazně přestavěný a účelově upravený bývalý panský pivovar nedaleko zámeckého areálu v městě Paskově na Frýdecko - Místecku. Bývalému pivovaru a palírně nejvíce uškodila účelová částečná demolice v r. 1955 a výstavba nového bytového domu. Až do roku 2009 byly pozůstalé budovy bývalého pivovaru a palírny nevyužívány a chátraly. Po tomto roce započala částečná rekonstrukce za účelem sídla soukromé společnosti. Areál se nachází na Nádražní

61-62 Ostravsko
    technická památka