Smírčí kříž ze 17. století s nápisem "Na tomto místě byl zavražděn posel, který spěchal varovat město Brno před blížícím se cizím vojskem". Na kříži je letopočet 1663, kdy na Moravu vpadli Tataři.
celkový pohled
Graficke pismenko Smírčí kříž se nachází na okraji lesa u silnice spojující obce Kurdějov s Nikolčicemi a obcí Diváky. V blízkosti místa, kde tato silnice prochází nejvyšším místem, se nachází u silnice rozcestník turistických tras. Přímo ke kříži vede značená odbočka turistické cesty. Od rozcestníku je to cca 200 m. Ke kříži se dá dostat pěšky nebo i na kole. Auto lze odstavit u silnice blízko rozcestníku.
David Hamza , 27.12. 2009

popis

Smírčí kříž, snad původně dvojramenný, je z obou stran popsán textem – z jedné strany německým a z druhé českým. Je zde vytesán rok 1663 a text, který dle dostupných údajů obsahuje toto: "Na tomto místě byl zavražděn posel, který spěchal varovat město Brno před blížícím se cizím vojskem". Letopočet 1663 odpovídá roku vpádu Tatarů na Moravu.