Původní českobratrský kostel postaven v roce 1564. Po vypuzení nekatolíků přestavěn v letech 1765–67 na katolický v pozdně barokním stylu. V roce 1925 provedena jeho oprava a v roce 1966 nově vymalován interiér.
Kostel Narození Panny Marie ve Velkých Bílovicích
© Pavel Vítek 08/2009
Město Velké Bílovice leží 10 km severně od Břeclavi a 17 km západně od Hodonína. Nejsnadnější příjezd do Velkých Bílovic je po dálnici D2, exit 41 a z něj asi 2 km severovýchodně. Kostel Narození Panny Marie stojí na mírném návrší v jihovýchodní části obce.
popis

Kostel je jednolodní orientovaná stavba. Na východní straně je ukončen polygonálním závěrem kněžiště. Obdélná sakristie je umístěna při jeho jižní stěně. Patrová kaple s točitým schodištěm přiléhá k severní straně kněžiště. Západnímu průčelí vévodí mohutná čtyřboká věž s hlavním vstupem do kostela. Kostel je dlouhý 30 metrů, široký 11 metrů. V roce 1925 byla provedena jeho důkladná oprava. Obraz na hlavním oltáři představuje Narození Panny Marie a byl vysvěcen v roce 1784, sochy na oltáři pocházejí z 19. století. Původní varhany z roku 1785 byly nahrazeny novými v roce 1952. Interiér kostela byl nově vymalován v roce 1966.

historie

Původní kostel byl postaven jako českobratrský v roce 1564 Janem ml. ze Žerotína. Po vypuzení nekatolíků v průběhu a hlavně po třicetileté válce byl kostel opuštěn, chátral a hrozil zřícením. V letech 1765–67 nechal kostel od základů přestavět jako katolický v pozdně barokním stylu kníže Josef Václav z Lichtenštejna. Stavbu vedl vídeňský knížecí stavitel Johann Ferdinand Modlhammer.

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Velké Bílovice