Poutní kostel pochází z r. 1801. Postupem času mnohokrát opravován a zvětšován, a to i v době vlády komunistů. Před kostelem umístěny kříž a sochy svatých. V roce 1995 navštívil Žarošice papež Jan Pavel II.
Poutní kostel sv. Anny v Žarošicích
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 09/2010
Obec Žarošice leží při silnici č. 54. Nacházejí se 14 km jihovýchodně od Slavkova u Brna a 15 km západně od Kyjova. Při průjezdu obcí je poutní kostel sv. Anny nepřehlédnutelný, leží přímo u hlavní silnice a sochy před kostelem jsou v podstatě umístěny na chodníku u silnice. Žarošice jsou známé a slavné poutní místo na Slovácku a celé Moravě.
popis

Současný poutní kostel sv. Anny byl postaven v letech 1800–1801 v empírovém slohu. 8. září 1801 zde byla poprvé sloužena mše svatá, ale až 18. října byl kostel vysvěcen. Poměrně malá stavba kostela však nestačila přílivu poutníků a proto bylo v roce 1967 za kostelem zbudováno prostranství. Ve výklencích obvodové zdi k faře jsou na sgrafitech zachyceny významné události z dějin poutního místa. Mozaiky křížové cesty vytvořil Antonín Klouda z Prahy. Ve výklenku nad vchodem do kostela je umístěna malá socha sv. Anny. Po stranách hlavního vchodu jsou umístěny sochy sv. Pavla a sv. Petra. Před kostelem stojí kříž a barokní sochy svatých Josefa, Pavla, Rocha a sousoší sv. Anny a Jana Nepomuckého, které sem byly převezeny z Vídně. Socha sv. Petra je novodobá. Neustávající přestavby poutní areál postupně rozšiřovaly až do podoby, kterou má dnes. Vnitřek kostela je pilíři rozdělen na tři lodě, kdy hlavní loď je zakončena presbytářem.…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: www.zarosice.cz a informační tabule před kostelem, 5.3. 2011

historie

V obci Žarošice stávaly kostely dva. Z roku 1326 pochází prvá zmínka o poutním kostele, který byl zasvěcen Panně Marii, nazýval se Mezi Vinicemi a nacházel se v místech dnešní osady Silničná. V roce 1645 jej vyplenili a vykradli Švédové. Byl opraven a jako poutní sloužil i dále. Poutní místo Žarošice bylo známé po celé Moravě. Druhý kostel stával v obci, byl farní a zasvěcen byl sv. Anně. Po zákazu poutí císařem Josefem II. se lidé začali scházet v kostele sv. Anny a původní kostel „Mezi Vinicemi“ byl zbourán. Roku 1797 však kostel sv. Anny do základů vyhořel a nový kostel byl vystavěn až roku 1801. Od té doby kostel sv. Anny začal sloužit jako kostel poutní a poutě zde pokračovaly i za éry komunistů a pokračují dodnes. Hlavní pouť, zvaná „Zlatá sobota u Staré Matky Boží“, se koná druhou sobotu v září. Kromě toho od května do října se každého 13. v měsíci koná tzv. „Fatimská pouť“.…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: www.zarosice.cz a informační tabule před kostelem., 5.3. 2011

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Žarošice