Zřícenina kaple sv. Antonína byla postavena v r.1652, jako poděkování za velkou úrodu vína. V r.1786 byla zrušena a prodána v dražbě. Socha sv. Antonína byla v r.1923 převezena do Perné, kde je dosud. Zbývá půlkruhový kousek zdi s výklenkem pro sochu, 6m vysoký a 27,5m dlouhý obezděný kamenný val.
Pokud půjdete z Dívčích hradů po zelené turistické cestě, můžete po cestě narazit na zříceninu kapličky zasvěcené sv. Antonínu z Padovy, která byla postavena v roce 1652 jako dík za bohatou úrodu vína.
31.7. 2004

Zřícenina kaple svatého Antonína.

V lidovém, podání tu prý stávala tvrz nebo klášter. Ve skutečnosti jde o staré poutní místo, na kterém byla nakonec vystavěna kaple. Po skončení třicetileté války v roce 1648 nastalo i na Moravě období míru. Současně však také vrcholila protireformace a vítězná katolická církev upevňovala svoji moc. Byly zaváděny kulty nových svatých, byla zakládána náboženská bratrství, organizovaly se poutě a procesí. V krajině přibývalo drobných církevních staveb (křížových cest, kaplí, božích muk). Velkého rozšíření doznal též kult svatého Antonína. Svatý Antonín z Padovy byl velmi oblíben u Čechů i Němců. Na známém obraze, který namaloval malíř španělského baroka El Greco (1541-1614), je sv. Antonín zobrazen ve františkánském rouchu, na levé ruce má Ježíška a v pavé drží bílou lilii jako symbol nevinnosti. V českých zemích i jinde vznikají svatoantonínská bratrstva, která z darů zbožných věřících stavějí a udržují kaple. Např.…  číst dále

Podle materiálu pana Karla Janíka z Klentnice zpracovala Správa chráněné krajinné oblasti Pálava (Cedule u kapličky), 31.7. 2004

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV),