Kostel sv. Jiljí byl postaven v letech 1913-1920 u hřbitova z r. 1790. Jde o stavbu v pseudorománském slohu.
Dominantou obce Vrbice je bezpochyby kostel sv. Jiljí vypínající se na kopci zvaným Stráž, který je doslova provrtán vinnými sklípky. Samotný kostel není starobylou stavbou, neboť jeho stavba započala až v roce 1913. Vznikl na podnět bratrstva sv. Jiljí, ale první světová válka jeho stavbu přerušila. Dokončen a slavnostně otevřen byl 10. 10. 1920 za účasti biskupa Kleina z Brna. Prvním vrbickým farářem byl však až v roce 1936 páter Fr. Drábek. Kostel je postaven v pseudorománském slohu a dominantou je jeho 36 m vysoká věž. Vystavěn byl u obecního hřbitova, který měl vzniknout v roce 1790. V kostele se konají pravidelné bohoslužby. Sv. Jiljí byl opat, který se údajně narodil v Athénách v Řecku. Od dětství měl mít sklony k štědrosti. Dokonce prý rozdal zděděný majetek po rodičích. Pak odplul do Gallie. Z Marseille zamířil do Arles. Zde získal duchovní znalosti, které následně využil jako poustevník. Měl se živit mlékem laně, která s ním přebývala. Visigotský král Flavius Wamba se na lovu při pronásledování této laně dostal až k poustevníkově jeskyni. Tam po zvířeti údajně některý z lovců vystřelil šíp, který však zasáhl poustevníka. Král se s Jiljím spřátelil a jako projev úcty mu postavil klášter. V něm se Jiljí stal opatem. Následně dal mnichům řeholní pravidla sv. Benedikta a u kláštera nakonec vzniklo město Saint-Gilles. Jiljí měl zemřít kolem roku 700. Jeho atributy jsou laň a šíp. Světec se připomíná 1. září a je patronem Korutan, Štýrska, ale i města Třeboně, poutníků, žebráků či pastevců.
Rozehnal ivo - zdroje - www.bokovka.info/vrbice a catholica.cz, 1.4. 2019
Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Vrbice